Янукович вже демонструє повагу до закону: сам себе оголосив Президентом

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.02.2010 15:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9221

Сьогодні у звернені до спввітчизників, друзів і соратників кандидат у Президенти народний депутат Віктор Янукович назвав сам себе Президентом.

"Я не буду поспішати з кардинальними політичними реформами. І тільки, якщо я зрозумію, що в існуючий політичній системі більше нема потенціалу, що вона гальмує реформи - тільки тоді я запропоную суспільству конституційні зміни. Як новий Президент, я вважаю, що завдання відродження України цілком можливо виконати". - сказав Янукович.

Він закликав прем'єра Юлію Тимошенко піти у відставку, тому, що Партія регіонів без цього не може створити коаліцію та сформувати уряд. "Але для того, щоб реорганізувати Уряд, важливо створити нову правлячу коаліцію у Верховній Раді. Відповідно до існуючої Конституції, це складний переговорний процес, а часу в нас обмаль. Народ вже втомився чекати. Тому я офіційно звертаюся до Прем’єр-міністра - закликаю піти у відставку і перейти в опозицію, а також до членів коаліції - оголосити про призупинення діяльності коаліції для того, щоб я міг розпочати переговори з різними фракціями з питання формування нового Уряду. Я хотів би нагадати Тимошенко, що основа демократії - це воля народу. Демократичні лідери завжди приймають результати народного волевиявлення". - сказав Янукович.

Він визнав, що в країні, у зв'язку з його можливим обранням і непевними можливостями отримати підтримку парламенту, може виникнути нова криза. "Країні не потрібна ще одна політична криза. Народ чітко висловився за зміну влади. І Прем’єр-міністр має прийняти правильне рішення та піти в опозицію. Це - єдиний гідний сценарій реалізації волі народу та ще один доказ того, що Україна - демократична країна не на словах, а на ділі". - сказав Янукович.

Замість післямови. Згідно з ст. 104 Конституції України новообраний Президент встиупає на пост, тобто набуває права на повноваження та використання посадової назви не пізніше ніж за тридціять днів після офіційного оголошення результатів виборів, з моменту складення присяги народові на урочистому засіданні Верховної Ради України.

Як відомо, нині ще немає офіційних результатів виборів, а є лише результати попереднього підрахунку голосів, оприлюднені сьогодні ЦВК.

Як відомо, ще тривають судові процеси навколо спірних питань з процедури голосування та підрахунку голосів. Не відомо, чи змінять ці судові процеси результат голосування чи ні. Звісно, якщо мовити про правову демократичну державу.

Чинна Конституція не передбачає складання урядом повноважень перед новообранним Президентом. Виходячи з цього, не зрозумілі вимоги Януковича про відставку прем'єра Тимошенко. Це взагалі не входить у сферу конституційних повноважень Президента, а є виключною компетенцією парламенту.

Нині, послухавши і почитавши заернення від Віктора Федоровича - виникають сумніви в тому, що він, як вірогідний Президент здатен виконувати свій головний обов'язок - бути гарантом наших з вами конституційних прав і свобод. Оскільки, або не читав, або просто не бажає поважати Конституцію і Закони.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.