Фізкультура рятує від жовчнокам’яної хвороби

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.02.2010 17:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9226

Фізичні вправи радикально знижують ризик утворення каменів у жовчному міхурі.

Жовчнокам’яна хвороба очима художника Джона Бавоші (ілюстрація Science Photo Library)

Співробітники Університету Східної Англії провели спостереження за 25 тисячами чоловіків і жінок і виявили, що у любителів активного способу життя шанси на розвиток жовчнокам'яної хвороби знижені на 70%, повідомляє Compulenta.

Вчені пояснюють подібний ефект тим, що після виконання вправ в жовчі зменшується концентрація холестерину, з якого і формуються камені. Крім того, завдяки фізичному навантаженню в організмі збільшується рівень «хорошого» холестерину і поліпшується перистальтика кишечника, що теж знижує ризик утворення каменів.

Нагадаємо також, що в червні минулого року цей же колектив дослідників виявив, що від жовчнокам'яної хвороби захищає помірне споживання алкоголю. Щоденний прийом півлітра пива (або 250 мл вина, або 50 мл міцного спиртного) на третину знижує ризик виникнення каменів у жовчному міхурі.

Кам'яні утворення різної величини в жовчному міхурі та протоках - явище дуже часте, але симптоми жовчнокам'яної хвороби виявляються тільки в трьох випадках з десяти. Захворюванням страждають кожна третя жінка і кожен шостий чоловік; найчастіше утворюються камені в жовчному міхурі у літніх людей. До числа факторів ризику, крім віку, входять вагітність, ожиріння, швидка втрата ваги і прийом деяких медикаментів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.