Розроблено флеш-накопичувач розміром з поштову марку

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 12.02.2010 04:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9253

Наукова група, що складається з фахівців Toshiba і співробітників токійського університету Кейо (Keio University) розробила нову технологію, що дозволяє зменшити розміри твердотільних накопичувачів на 90 відсотків.

Чіпи NAND флеш-пам’яті, що використовуються в сучасних SSD-дисках

Дослідникам, на чолі з професором Тадахіро Курода (Tadahiro Kuroda), також вдалося добитися зниження споживання енергії на 70 відсотків в порівнянні з сучасними моделями, пише Crunchgear.

Використання нової технології дозволить виготовити твердотільний накопичувач (Solid State Drive, SSD-диск) обсягом 1 терабайт, розміри якого не будуть перевищувати розміри поштової марки. Саме такі розміри мають прототипи, розроблені науковою групою.

Нові SSD-диски складаються з 128 чіпів NAND флеш-пам'яті і чіпа-контролера. Вони здатні передавати дані зі швидкістю 2 гігабіта на секунду і засновані на принципі ближніх магнітних сигналів (short-range magnetic signal). За словами дослідників, цей спосіб передачі даних призводить до істотного зниження виробничих витрат у порівнянні з традиційними способами з'єднання NAND-чіпів.

SSD-диски застосовуються в ноутбуках, нетбуках, інтернет-та ігрових консолях. Для порівняння, розміри SSD-диска Toshiba THNS512GG8BB об'ємом 512 гігабайт, анонсованого в грудні 2008 року, не набагато перевищують розміри пачки сигарет (форм-фактор 2,5").

Науковці очікують, що готові рішення на базі нової технології з'являться на ринку в 2012 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.