Прокурені приміщення небезпечні для здоров’я навіть після провітрювання

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.02.2010 04:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9254

Куріння викликає рак навіть у тому випадку, коли людина не контактує безпосередньо з сигаретним димом, повідомляє WebMD.

До такого висновку прийшла група американських учених під керівництвом Хьюго Дестайллатса (Hugo Destaillats) з Національної Лабораторії імені Лоуренса (Lawrence Berkeley National Laboratory) в Берклі, штат Каліфорнія, повідомляє МедПортал.

Звіт про їхнє дослідження опублікований в журналі Proceedings of the National Academy ofSciences.

Основний алкалоїд тютюну нікотин накопичується на різних поверхнях в приміщеннях, які використовуються для куріння, або в автомобілях курців. У ході дослідження вчені з'ясували, що залишкові кількості нікотину вступають в реакцію з парами азотної кислоти, що містяться в забрудненому повітрі. Продуктами цієї реакції є речовини, що мають канцерогенні властивості (нітрозаміни).

Дослідники провели експеримент, в ході якого целюлоза з молекулами нікотину, що імітує прокурену поверхню, протягом трьох годин оброблялася повітрям з парами азотної кислоти. Після цього вчені виміряли рівень вмісту нітрозамінів на досліджуваній поверхні і з'ясували, що він більш ніж в десять разів перевищив початковий рівень.

Дестайллатс відзначив, що найбільшу небезпеку забруднені нітрозамінами поверхні, наприклад, килими або оббивка меблів, представляють для маленьких дітей, тому що вони частіше контактують безпосередньо з джерелом забруднення. Дорослі піддаються впливу канцерогенів в основному при вдиханні частинок пилу з зазначених поверхонь.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.