Холодна війна-2. У США випробували бойовий лазер

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.02.2010 16:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9265

Американське Агентство протиракетної оборони (MDA) провело випробування бойового лазера повітряного базування, в ході яких вперше були збиті балістичні ракети.

Літак Boeing 747-400F озброєний лазером

Перевірка лазерної системи проводилася на авіабазі ВМС США Пойнт-Мугу в Каліфорнії.

Запуск ракети був проведений з мобільної платформи в морі. Незабаром після пуску бойовий лазер був наведений на ціль. Бортова лазерна система спершу сфокусувала слабкий лазерний промінь на ракеті, після чого послала ще один, за допомогою якого була проведена оцінка впливу атмосфери на точність влучання. Вслід за цим по ракеті був зроблений постріл лазерним променем на повну потужність. На всі ці операції було витрачено близько двох хвилин, повідомляє MDA.

Знищена ракета була рідкопаливною. Через годину після першого випробування була запущена друга ракета з острова Сан-Ніколас, розташованого за сто кілометрів від Пойнт-Мугу. Друга мета - твердопаливна ракета - також була знищена.

Перше випробування бойового лазера повітряного базування відбулося в серпні 2009 року. Тоді модифікований літак Boeing 747-400F зі встановленим лазером піднявся в повітря з бази ВПС США Едвардс. Ракета була запущена з острова Сан-Ніколас, розташованого за 300 кілометрів від бази ВПС.

Знищення балістичної ракети лазером

Під час польоту бортові системи B747 засікли ракету, навели лазерну зброю, після чого система завдала короткочасного удару по цілі. Під час випробувань проводилася перевірка здатності бойового лазера точно наводитися на ціль. Ракета збита не була, проте системи, встановлені на ній, зафіксували точне влучання.

У жовтні фахівці ВПС США і компанії Boeing заявили, що в ході випробування лазерний промінь з пристрою, розташованого на літаку C-130H, влучив в автомобіль, який рухався на відстані більше 200 км від нього, і пропалив дірку в його кузові.

Розробкою бойового лазера повітряного базування займається консорціум компаній Boeing, Northrop Grumman і Lockheed Martin. Boeing розробляє модифікацію B747-400F, придатну для застосування лазера. Northrop Grumman створює сам лазер, а Lockheed Martin займається виробництвом систем точного наведення перспективної зброї.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.