Вчених поставили в глухий кут гігантські стрибки стародавніх океанів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.02.2010 03:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9271

Вчені виявили, що в минулому рівень Світового океану стрімко коливався. Дослідники показали, що близько 80 тисяч років тому рівень води несподівано піднявся на 16 метрів, а потім різко знизився до колишніх значень.

Сталактити в печері на іспанському острові Майорка

Робота опублікована в журналі Science. Її короткий зміст наводить портал ScienceNOW.

Підйом рівня океанів є результатом танення криги, а його зниження відбувається при настанні нового льодовикового періоду. Вважається, що періоди потепління і похолодання на Землі пов'язані з періодичними коливаннями земної осі або періодичними змінами орбіти Землі навколо Сонця. Тривалість одного такого періоду становить близько 100 тисяч років (хоча існують і більш короткі цикли).

Автори нового дослідження працювали в печерах на острові Майорка в Середземному морі. Зі стелі печери звисають сталактити, покриті відкладеннями кальциту - мінералу, який залишався на скелях після того, як вони виявлялися затопленими. Кальцит відкладався в печерах на зразок річних кілець, і такі кільця вказують на максимальний і мінімальний рівень океану. За допомогою радіоактивного датування вчені визначали вік відкладень.

Зібрані дані дозволили дослідникам визначити, що близько 80 тисяч років тому рівень океану був на один метр вище, ніж в даний час. Причому несподіване зростання рівня на 16 метрів відбувалося стрімко - вода прибувала зі швидкістю близько двох метрів на століття. Зворотний процес також відбувався дуже швидко і зайняв близько двох тисяч років.

Така поведінка океанів не узгоджується з існуючими теоріями. Така висока швидкість змін рівня води означає, що її величезні маси перетворювалися на лід і танули в надто короткі терміни. Поки що фахівці не можуть пояснити, що могло викликати подібні процеси, наводить стислий переклад публікації Lenta.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.