Вічний вогонь на честь інтернаціоналістів палатиме

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.02.2010 03:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9272

Івано-франківські активісти з обласної організації української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) відремонтували та привели до ладу пам’ятник загиблим у афганській війні.

Активісти з обласної організації української спілки ветеранів Афганістану відновлюють пам`ятник

Ось вже 21 рік, як на території всього колишнього Радянського Союзу святкується радісне і водночас сумне свято – День виводу радянський військ з Афганістану.

Свято кінця ще однієї війни об’єднує і людей, і сім’ї – не залежно від їх національності, віри та громадянства, адже всі вони загартовані як минулими бойовими діями, так і життям вже у мирний час.

В Івано-Франківську підготовка до святкування 21 річниці виводу військ розпочалась за кілька днів до 15 лютого. Активісти з обласної організації української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) відремонтували та привели до ладу пам’ятник загиблим у афганській війні, повідомив "Аратту" підполковник Тарас Грень із Західного регіонального медіа-центру МО України.

І хоча пам’ятник було встановлено лишень минулого року в одному з центральних парків міста - парку Воїнів-інтернаціоналістів, він, на жаль, пошкоджений як вандалами, так і шукачами металу.

За словами колишніх афганців, частково було знищено систему подачі газу до вічного вогню, яка складалась з мідних трубок. Навколо пам’ятника кудись безслідно зникли посаджені туї; крім цього, вандали пробували навіть демонтувати бронзові таблички з іменами загиблих солдатів, та, на щастя, їм це не вдалось.

Пам’ятник в Івано-Франківську — 38-й в Україні. Його автор — лауреат Шевченківської премії скульптор Василь Вільшук, який створив пам’ятник В’ячеславові Чорноволу та іншим діячам. Кошти зібрали з різних джерел — близько 280 тис. грн. Гранітні брили привезли з Житомирської області.

На постаменті — 30-тонна скеля, на ній жива мішень — бронзова фігура солдата, який тримається за пробите кулею серце. Біля підніжжя — символ пам’яті: запалений факел, пам’ятна таблиця.

В Івано-Франківську сьогодні проживають близько 1400 афганців. На зведення Меморіального комплексу вони чекали 10 років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.