Янукович ще не став Президентом, а вже робить неконституційні заяви

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 13.02.2010 22:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9274

Віктор Янукович має намір повернути російсько-українські відносини в дружній історичний формат.

Про це він заявив в інтерв'ю програмі "Вести недели" каналу "Росія".

"Наші відносини повинні бути, насамперед, дружні, прагматичні. Ми їх повернемо у формат, я б сказав, історичних відносин українського і російського народів", - заявив Янукович в інтерв'ю програми "Вєсті Нєдєлі".

Відповідаючи на питання про майбутнє російської військово-морської бази в Севастополі, Янукович сказав, що це питання "буде розглядатися в пакеті з іншими питаннями безпеки".

"Я думаю, що ініціатива президента Росії Дмитра Медведєва (з питань безпеки), вона прийнятна для України", - сказав він.

Янукович додав, що це питання буде вирішуватися не на шкоду Росії, воно буде вирішуватися в національних інтересах України.

На питання, чи може Чорноморський флот залишиться після 2017 року в Криму, Янукович відповів: "Я цього не виключаю, але питання буде розглядатися в пакеті" .

Він заявив, що Україна не буде розширювати формат відносин з НАТО.

"Формат відносин України з НАТО на сьогоднішній день визначений, і він не буде розширяться. Відповідно до цього формату Україна буде будувати відносини з НАТО", - заявив Янукович.

"Ми чітко дали відповідь на питання, що якщо виникне питання вступу України в НАТО - думаю, в найближчі роки воно не виникне - але якщо виникне, воно буде вирішуватися на всеукраїнському референдумі", - заявив переможець президентських виборів.

На питанні про статус російської мови, Янукович заявив, що "5-літня історія переконала український народ у тому, що не можна йти шляхом, я б сказав, насильницької українізації і порушувати права російськомовного населення".

Він нагадав, що Україна багато років тому ратифікувала європейську Хартію про мови, що "передбачає застосування російської мови в Україні в діловодстві, у медицині, судочинстві. І в усіх регіонах, там, де є така необхідність, він буде застосовуватися".

"Права російськомовного населення не будуть порушені. Для цього буде прийнятий відповідний законопроект, що буде імплементувати європейську хартію", - заявив Янукович.

На питання, що він має намір робити з указами, підписаними в останні дні правління Віктора Ющенка (про Бандеру ОУН-УПА), Янукович сказав, що питання "дуже резонансне для країни, і сильно впливає на розкол".

"Звичайно, я це питання обов'язково буду вирішувати, щоб у майбутньому не виникали питання переписування історії", - заявив політик.

Він відзначив, що сучасними нагородами не варто нагороджувати людей, які давно померли.

Від “Аратти”: слухаючи публічні заяви Лідера ми поза бажанням задаємося питанням: чи читав вірогідний гарант наших прав і свобод чинну Конституцію? Чи він вже зараз вже публічно декларує наміри не виконувати вимоги Конституції?

Адже, термін перебування ЧФ РФ, в якості виключення зафіксований саме у Конституції України.

У Конституції однозначно сформульовано також, що Україна не може надавати свою територію для розміщення іноземних військових баз.

До речі, єдина державна мова - це також вимога Основного закону.

Але у зв'язку з тривалим диспутом щодо мов, ми б, як виборці, хотів би запитати Віктора Федоровича: чому Росія не порушує питання про російську мову, наприклад, у ФРН чи іншій країні Європи, де мешкають етнічні росіяни? Чому ніхто не вимагає від США, де мешкає численна російська діаспора, введення другої (регіональної чи федеральної) російської мови? Чому, росіяни цілком здатні вивчити англійську, німецьку французську та інші мови, але не здатні вивчити українську - мову (як публічно заявляється) братнього народу? Чи народ, насправді, не братній?

Чи російська мова вже вимирає? А на якій мові тоді говорять Путін чи Медвєдєв?

Відповідь саме не ці питання допоможе зрозуміти кожному, чи взагалі ця проблема природна або штучна. Бо якщо ця проблема штучна, то очевидно, що в цьому випадку її використовують, як привід для агресивних дій проти держави, яку ви маєте намір очолити. А може ви збираєтеся перетворити Україну на провінцію іншої держави?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.