Тигри виявилися більш давніми й далекими родичами великих кішок

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.02.2010 15:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9283

Незважаючи на те, що люди традиційно виявляли до тигрів великий інтерес, вчені не можуть похвалитися великими знаннями про їхню природу й еволюцію.

Згідно з останніми дослідженнями, тигри стоять відокремлено від інших великих кішок.

Про це свідчать результати генетичного дослідження, в ході якого з'ясувалося, що тигри як вид з'явилися 3,2 млн років тому, і найближче до них стоять снігові барси, що теж перебувають під загрозою вимирання.

Зоологи завжди виділяли в особливу групу п'ять великих кішок - тигрів, левів, леопардів, ягуарів і сніжних барсів, - які є в близькій спорідненості між собою. Проте з точністю з'ясувати ступінь їх спорідненості було складно.

Група вчених у складі Браяна Девіса, доктора Ганг Лі і професора Вільяма Мерфі провела генетичний аналіз, у ході якого дослідникам довелося переглянути родинні зв'язки між великими кішками.

З'ясувалося, що найбільш близькими родичами є леви, леопарди і ягуари.

Їхні предки відділилися від інших котячих від 4,3 до 3,8 млн років тому.

Між 3,6 і 2,5 млн років тому з цієї групи виділилися ягуари, а шляхи левів і леопардів розійшлися приблизно 3,1 - 1,95 млн років тому.

Тигри на той час вже існували як окремий вид.

Тигри і сніжні барси походять від спільного предка близько 3,9 млн років тому.

В окремий вид тигри виділилися вже в епоху Пліоцену, а сніжних барсів можна вважати їх братами.

Обидва ці види перебувають на межі вимирання. За деякими підрахунками, кількість тигрів в дикій природі не перевищує 3500, а вчені розгадали далеко не всі їхні секрети.

Так один з підвидів - суматранський тигр - був знятий на відео у своєму природному середовищі існування лише цього року. Влада Індонезії навіть планує віддавати цих тигрів на піклування в приватні руки, щоб спробувати врятувати їх від зникнення.

Минулого року дослідники прийшли до невтішного висновку про майбутню долю іншого важливого підвиду - амурського тигра. Вчені побоюються, що їх залишилося так мало, що генетично вони вже не зможуть вижити самостійно.

Нагадаємо, у листопаді 2008 року на дні Північного моря був виявлений фрагмент кістки гігантської шаблезубої кішки часів першого Льодовикового періоду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.