Вибори до органів місцевого самоврядування зависли у повітрі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.02.2010 12:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9294

Попри вимоги Конституції, парламент скасував Постанову про призначення виборів до органів місцевого самоврядування. Коли вони відбудуться наразі не відомо.

Парламент ухвалив постанову "Про визнання такою, що втратила чинність постанови Верховної Ради України "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році".

За це проголосувало 250 із 420 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі. Підтримали Постанову фракціії: Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина, більше 30 нардепів НУ-НС та два позафраційних нардепи.

У Постанові не визначається конкретна дата, на яку перенесено вибори, натомість зазначається, що профільний Комітет парламенту має підготувати відповідне рішення.

Голова ВР Володимир Литвин повідомив, що робоча група, яку очолює його перший заступник Олександр Лавринович, має підготувати пропозиції щодо юридичного вирішення цього питання.

Литвин запропонував наступного пленарного тижня ухвалити законопроект, яким передбачається внесення змін до Конституції України щодо термінів проведення виборів до місцевих органів влади і направити його до Конституційного Суду України.

Народний депутат Олег Ляшко припустив, що профінансувати вибори до місцевих рад у зв’язку з відсутністю ухваленого держбюджету можна було б за рахунок резервного фонду Кабінету міністрів України.

Литвин на це зауважив, що гроші з резервного фонду мають спрямовуватися на ліквідацію наслідків стихійних лих. "Поки що стихійне лихо ми не створили, але можемо створити цими політичними дебатами", - сказав він.

Між тим, визначений Конституцією термін повноважень органів місцевого самоврядування вичерпується вже у березні цього року. Конституція передбачає лише один випадок продовження терміну повноважень органів місцевої влади - введення надзвичайного стану.

Отже, парламентарі своїми діями створили ситуацію, в якій фактично порушено конституційний принцип безперевності влади, оскільки не існує жодних законних підстав для виконання повноважень органами місцевого самоврядування поза терміном, визначеним Конституцією.

Оскільки Конституція має зверхність над іншими законодавчими актами, то будь-яке законодавче рішення, не буде мати законної сили, оскільки не відповідатиме вимогам Основного Закону.

Процедура внесення поправок до Конституції має тривати щонайменше дві пленарні сесії, тобто, щонайменше, вісім-десять місяців. У Конституції немає жодного дозволу зупиняти дію чинної конституційної норми у зв'язку процесом прийняття змін до її тексту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.