Президент Віктор Ющенко назвав наміри Януковича політикою колонізації

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.02.2010 14:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9299

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що зміна позицій української влади з найбільш чутливих питань є відповідальністю нового Президента та виборців, що його підтримали.

Про це він заявив під час прес-конференції. «Очевидно, це зміна курсу. Чи цей курс добавляє українському інтересу – ні, не добавляє. Це підлегла політика», - сказав Президент, наголосивши, що ці позиції були озвучені публічно протягом останніх років.

«Це не є несподіванкою», - констатував Ющенко.

Говорячи про невідповідність цих позицій базовим національним інтересам, він насамперед назвав ідею продовжити дислокацію російського Чорноморського флоту в Криму.

«На моє глибоке переконання, це політика колонізації. По-друге, це антиконституційна політика», - сказав Президент. При цьому він назвав присутність ЧФ РФ в Україні фактором дестабілізації.

«Я у своїй політиці все робив для того, щоб 28 травня 2017 року був останнім днем дислокації російського Чорноморського Флоту в Україні», - сказав Президент, висловивши застереження, що це не є політика проти Росії.

Президент нагадав, що конституційні та законодавчі норми скеровують Україну у безпековій політиці до європейської колективної безпеки, включаючи повне членство у цій системі.

«Переконаний, що на суспільному рівні гратися з цим питанням деяким політикам, у тому числі і майбутньому Президенту, розвертати вітрила назад – це політика, яка вже не принесе успіхів, але принесе серйозну дестабілізацію. Я як політик все буду робити для того, щоб політика, яка консервує дана проблему, не мала успіху», - заявив Ющенко.

Він також критично оцінив перегляд перспектив української газотранспортної системи у бік участі в міжнародному консорціумі.

«Хіба це не право нації, право держави здійснювати цей континентальний проект і мати від цього вигоду? Що дає консорціум? Втрат, прямих фінансових втрат України, на декілька мільярдів доларів, у розрахунку на рік», - сказав Президент.

«Це не політика в основі національного інтересу», - зазначив Ющенко.

На питання одного з журналістів, про те, чи не відчуває Ющенко своєї персональної відповідальності за те, що фактично привів до влади Януковича, Президент заявив, що він особисто за Януковича не голосував.

Ющенко підкреслив, що може відповідати тільки за свій вибір. Він сказав, що не вважає Тимошенко проукраїнським політиком і державним діячем. Він зазначив, що ніщо не заважало уряду ухвалити рішення про порядок пересування російських військових по території України.

Ющенко вчергове назвав чинні газові домовленості уряду такими, що не відповідають національним інтересам.

Ющенко назвав призначення Тимошенко на посаду прем'єр-міністра своєю найбільшою помилкою. Разом із тим, він не сказав, чи було помилкою підписання Унівесалу з Януковичем і призначення його прем'єр-міністром. Адже й тоді не було приводу вважати лідера регіоналів патріотом України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.