Головний фігурант “кліматгейта” визнав потепління статистично незначним

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 16.02.2010 14:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9300

Один з головних фігурантів “кліматгейта” - скандалу, що спричинив нові дискусії про фальсифікації даних щодо глобального потепління, - визнав, що тенденція до безперервного зростання температур з 1995 року статистично незначуща.

Філ Джонс - головний фігурант “кліматгейта”

Свої міркування колишній голова Центру з вивчення клімату університету Східної Англії Філ Джонс (Phil Jones) виклав в інтерв'ю BBC News.

Джонс заявив, що різке зростання температур в останні 15 років не може розглядатися як остаточний доказ глобального потепління і його антропогенної природи. Крім того, вчений розповів, що аналогічні періоди потепління спостерігалися з 1910 по 1940 роки і з 1975 по 1998 роки.

Звинувачення в навмисній підгонці даних Джонс відкинув, хоча і визнав, що оперував вихідними даними не так акуратно і ретельно, як слід було б. Незважаючи на всі ці факти Джонс зазначив, що як і раніше впевнений в реальності зміни клімату і в тому, що однією з головних причин цього процесу є діяльність людини.

Дискусії про реальність глобального потепління розгорнулися з новою силою після того, як кліматологи з Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC) визнали, що прогноз щодо швидкості танення льодовиків у Гімалаях (у 2007 році у звіті IPCC було зазначено, що Гімалаї звільняться від льоду до 2035) виявився невірним.

"Кліматгейт" вибухнув наприкінці листопада 2009 року, безпосередньо перед початком 15-й конференції ООН, присвяченій проблемам зміни клімату. Невідомі хакери виклали в Мережу тисячі документів, вкрадених з серверів Центру з вивчення клімату університету Східної Англії - провідної наукової організації, що займається вивченням глобального потепління.

Деякі з опублікованих документів змусили скептиків стверджувати, що вчені навмисно спотворювали дані спостережень за кліматом для того, щоб створити ілюзію стійкого зростання температур. Незабаром після публікації документів голова Центру з вивчення клімату Філ Джонс покинув свій пост. До цих пір він і інші кліматологи заперечували всі звинувачення в навмисному "згущуванні фарб".

Анекдот до теми. Копенгагенські лікарі ніяк не могли вирішити, куди везти хворих - до госпіталю чи до божевільні. Вперше в житті вони бачили, як тисяча обморожених протестувальників скандує: "Нас вбиває спека! Зупиніть глобальне потепління!"


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.