У Києві загубився крук з клітки на Рейтарській

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.02.2010 05:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9312

У Києві загубився ворон, що мешкав у вольєрі на вулиці Рейтарській, 9. Це один з чотирьох птахів, які живуть в Києві з 1991 року і є однією з неофіційних визначних пам’яток міста.

Мешканці двору розсилають про це інформацію в інтернеті і просять повернути його додому.

"Нещодавно невідомі порізали клітку з воронами на Рейтарській і випустили птахів на волю, не думаючи про те, що вони ручні і тепер можуть загинути", - повідомляють мешканці.

За їхньою інформацією, 16-річний Корбін та його самка повернулися до вольєру самі, іншу самку з кільцем повернули люди, а 9-річний самець Кирил загубився. Він не має ніяких примітних ознак - наприклад, кільця на лапі.

Мешканці гадають, що ворон може приставати до людей і просити їжу.

Про воронів на Рейтарській кружляють легенди, пише про живу пам`ятку "Gazeta.ua". Хто саме доглядає птахів, достеменно невідомо. Одні кажуть, що це роблять охоронці сусіднього підприємства. Інші твердять, що до круків щодня приходять дві школярки. Приносять їм з десяток яєць.

Працівник місцевої фірми ”Крона”, який представився Володимиром Іллічем, стверджує: за круками доглядають його колеги. У вольєр вдається зайти лише зі швабрами — бо ворони нападають. Чоловік каже, що на Рейтарській птахи з’явилися років 12 тому. Їх завів тут киянин, якого звуть Марком. Приходить сюди раз на два тижні.

— Спочатку круки на нього трохи сердяться, що він давно не заходив. А потім беруть у Марка з рота горіхи й їжу — пам’ятають його з дитинства. Кажуть, Марк їх урятував: птахів не хотіли брати в зоопарк, то він їх поселив тут, — стверджує Володимир Ілліч.

З напису на кільці одного з круків “Газета” з’ясувала: всередині 90-х десятеро киян створили ”Клуб любителів круків”. Чи існує він тепер, невідомо. До клубу увійшов Олександр Власенко — його прізвище вказане на кільці Карла. Чоловік живе в районі станції метро Площа Льва Толстого. Раніше крук жив в Олександровій квартирі. Він його випускав політати містом, і птах повертався. Вольєр, мабуть, і належить ”Клубу любителів круків”, але вони це приховують.

В Українському товаристві охорони птахів про воронів на Рейтарській довідалися від ”ГПУ”. Разом із Людмилою Яскевич, 40 років, координатором з розвитку УТОПу, ми приїхали до вольєра вдруге.

— Птахи не старі, — каже пані Людмила, — бо в них ще немає борідки.

Зазначає, що круки ”в хорошій формі”, про що свідчить їхнє блискуче пір’я. Крила у птахів не підрізані. Насторожило Людмилу Яскевич те, що Карл наче кульгає. У нього на лапах вона побачила нарости. Можливо, крук хворіє.

— Місце для вольєра вдале і затишне. Звичайно, взимку птахам тут не дуже комфортно, але клітка захищена від вітру. Крук — птах витривалий, зима йому не страшна, — каже Людмила Яскевич.

Працівники ”Крони” кажуть, що в найлютіші морози круки жили на вулиці.

У природі ці птахи живуть у лісах, харчуються дрібними гризунами і мертвеччиною. Живуть не більше 50 років.

Прохання до усіх, хто бачив або чув про ручного ворона, повідомити про це за номером +38-063-877-26-95 або ICQ 445-757-611, Жанна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.