Коаліційні пристрасті. Литвин засумнівався у власній легітимності

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.02.2010 12:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9315

Сьогодні, за пропозицією Партії регіонів спікер парламенту Володимир Литвин дав усне доручення коаліції впродовж десяти днів привести документи у відповідність до Реголаменту, який тільки набуває чинності.

З таким проханням він звернувся до колег на пленарному засіданні.

"Я прошу коаліцію надати всі документи, які підтверджують діяльність коаліції... Будь ласка, 10 днів... Надайте всі документи і голові Верховної Ради, і профільному Комітету", - сказав Литвин.

Він зазначив, що у випадку, якщо не буде надано 226 підписів нардепів, членів фракцій, які входять до коаліції, то її буде визнано такою, що припинила існування.

"Якщо документів не буде, будуть нові реалії, про які говоритимемо, а саме про те, що нам потрібна нова коаліція", - сказав Литвин.

На це з ентузіазмом відреагували регіонали.

"Якщо у 10-денний термін 226 підписів не будуть подані, значить розпочне діяти норма регламенту, що протягом місяця повинна бути сформована нова коаліція з представництвом не менше 226 депутатів". - заявив журналістам заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов.

Він театрально зазначив, що його колеги не бояться позачергових виборів, хоча сподіваються, що нову коаліцію сформують.

"Ні я особисто, ні наша фракція не боїться тих речей, які відбуваються в парламенті. Ми або будемо нормально працювати і створимо коаліцію, або якщо не буде створена коаліція, ми повинні будемо визнати, що ця Верховна Рада недієздатна, іншого варіанту немає". - сказав Єфремов.

"Той абсурд, який ми спостерігали, ніби то є коаліція, але її немає для ухвалення рішень, продовжувати далі не можна", - зауважив він.

Між тим, інші члени коаліції, окрім, зозуміло, Литвина, мають щодо доручення спікера свою думку.

"Коаліція не буде надавати жодних додаткових документів для підтвердження своєї легітимності". - заявив журналістам нардеп від БЮТ Сергій Міщенко, коментуючи доручення Литвина.

"Ми будемо чітко діяти в правовому полі, тобто закон, який вимагає це (надання 226 підписів) на той момент, коли створювалася коаліція, не діяв, його не було. Ми надали повний пакет документів, коли створювали коаліцію. Ця коаліція створена головою ВР, і щоб її зруйнувати, треба або вийти з коаліції, або розпустити парламент", - зазначив Міщенко.

Міщенко вважає, що озвучена Литвиним позиція є інструментом тиску на депутатів, аби вони хутчиш збіглися під прапори Януковича і не більше того.

"Так це один з елементів. Від того часу, як тільки буде проголошено про розпад коаліції, йде час на дострокові парламентські вибори. Зрозуміло, що у цьому випадку ті політичні сили, які розуміють, що вони не пройдуть в наступний парламент, вони будуть швидше робити рухи в цьому напрямку (створення нової коаліції)", - сказав він.

Нагадаємо, що Литвина було обрано на посаду Голови Верховної Ради за поданням коаліції, у легітимності існування якої він нині засумнівався. А хто ж тоді його висував, хто голосував? Адже, фракція ПР за нього тоді не голосувала. І це легко перевірити.

До речі, як показали результати голосування на виборах Президента, які можна вважати своєрідним вотумом довіри виборців, перспективи Литвина особисто та його політичної сили далеко не райдужні.

Невже йому кимось було пред'явлено аргументацію, яка важить більше за його амбіції? Наприклад, певні матеріали з кримінальних справ, які в провадженні ГПУ. Звичайно, це лише припущення, яке виникло тому, що важко знайти логіку у діях Литвина, фактично спрямованих на політичний суїцид.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.