Світовий конгрес українців закликає зустріти Міжнародний день рідної мови

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 18.02.2010 05:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9326

Світовий конгрес українців закликає українців усього світу гідно відзначити 21 лютого Міжнародний день рідної мови, проголошений 30-ю сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1999 році.

Про це йдеться у повідомленні СКУ.

“Для українського народу цей день нагадує про багатовікові приниження, переслідування та витіснення з ужитку, яких у минулому зазнавала його рідна мова з боку поневолювачів, зокрема з боку Російської імперії. Разом з тим він привертає увагу до сучасного стану української мови в Україні і в діаспорі та до важливості її збереження для прийдешніх поколінь”, - підкреслили в СКУ.

Як відзначається в повідомленні, українська мова, будучи рідною для мільйонів українців, що проживають сьогодні в Україні та за її межами, є їхньою живою спадщиною та важливим засобом спілкування. У той же час вона виконує унікальну роль у зміцненні української державності, збереженні національної ідентичності та консолідації світового українства.

СКУ закликає владні структури України, а також українські Церкви, школи та громадські організації у всьому світі сприяти збереженню української мови і її розвитку в Україні та в діаспорі, а українців усього світу – поглиблювати свої знання та вдосконалювати володіння українською мовою, плекати в своїх душах любов до рідного слова та гідно відзначити Міжнародний день рідної мови.

Міжнародний день рідної мови — день "підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності" проголошений на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня - 17 листопада 1999 року в Парижі. Відзначається щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.

Оскільки з 6.000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того організація вважає що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, що активно розмовляють мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов котрими розмовляють менше 100 осіб не задокументовані.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.