Президент Ющенко не задоволений західним дебютом прем'єра Януковича

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 16.09.2006 21:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=933

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що теза про неготовність приєднання України до Плану дій НАТО щодо членства є помилковою та не відповідає національним інтересам держави.

Про це він заявив журналістам після завершення зустрічі з Прем'єр-міністром Віктором Януковичем, відзначивши, що мав “не зовсім приємну розмову” за підсумками візиту останнього до Брюсселя.

“Для мене очевидно, що його (Прем'єр-міністра) тональність формувалася з урахуванням політичних позицій в коаліції і в самій фракції Партії регіонів. Я можу допустити, що деякі політики цієї політичної сили в українському парламенті мають іншу візію відносно оборонної та безпекової політики нації”, – сказав Президент, нагадавши, що в Україні діє Закон про основи національної безпеки, який передбачає політику інтеграції аж до повного членства в НАТО та ЄС. “Тому ще раз хотів би підкреслити, що це є основа, догмат для форсування нашого зовнішньополітичного курсу в цьому питанні”, – сказав Глава держави. Відтак, підкреслив Президент, він сьогодні вимагає від уряду та політичних сил, задіяних в організації тої чи іншої частини зовнішньополітичної доктрини, чітко дотримуватися законодавства. Він нагадав, що позиція щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України також зафіксована в Універсалі національної єдності.

“Я прийняв до уваги заяву Прем'єр-міністра відносно того, що його позиція і його політичної сили є незмінною щодо реалізації основ закону про національну безпеку та інтегрування України до європейських та євроатлантичних структур, включаючи пряме членство”, – сказав Президент. –“Переконаний, що аргументація, яка по суті носить внутрішній характер неініціювання цього питання, як того вимагає План дій (щодо членства в НАТО), є точкою зору хибною, що не відповідає національним інтересам, і її треба виправляти”.

Говорячи про інтеграцію України до Євросоюзу, Президент назвав позицію Прем'єр-міністра, висловлену ним в Брюсселі, в цілому витриманою і такою, що відповідає національним інтересам держави. Саме підготовка нової угоди між Україною та ЄС про поглиблення наших відносин має відкрити шлях до офіційного членства нашої країни в Євросоюзі, зазначив Віктор Ющенко.

І що ж тепер? Зрозуміло, натівцям можна пояснити, що наш прем'єр тільки нещодавно, як засвідчили документи, вперше подав їх без граматичних помилок, набраними на комп'ютері (на відзнаку від деяких членів його уряду). Але ж, очевидно, що екзотичний імідж України, яким ми зобов'язані президентству Кучми, аж ніяк не налаштовує на позитивне сприйняття України єврочиновниками. Та й взагалі, нормальною реакцією европейців, скоріш за все, буде вічливий натяк: ви, мовляв, спочатку розберіться в себе вдома, із своїми бажаннями та мріями, а потім на люди виходьте. Що, до речі, вже бувало й раніше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.