У Стельмаха кажуть, шо тирифи на послуги ЖКГ будуть швидко зростати

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.02.2010 14:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9333

Постійне перенесення термінів підвищення адміністративно-регульованих цін, незважаючи на взяті зобов’язання в рамках програми з Міжнародним валютним фондом, призвело до зниження тарифів на житлово-комунальні послуги істотно нижче за економічно обґрунтований рівень, вважають експерти НБУ.

"Внесок адміністративних цін у зростання індексу споживчих цін протягом 2009 року становив лише 2,2 процентного пункту. Така ситуація може спровокувати стрімке зростання цін у цій категорії послуг у майбутньому", - йдеться в повідомленні НБУ.

Нацбанк також відзначає, що інфляція в Україні у 2009 році сповільнилася порівняно з попереднім роком (до 12,3% з 22,3%), але так і не досягла рівня, що вимірюється однозначним числом.

За оцінкою НБУ, меншого рівня зростання цін не вдалося досягти перш за все через проведення незбалансованої бюджетної політики. "Вона (бюджетна політика) впливала на інфляцію як прямо (через значний обсяг бюджетного дефіциту), так і через генерування негативних інфляційних очікувань", - наголошується в повідомленні.

При цьому Нацбанк відзначає, що одним з чинників уповільнення зростання цін стало звуження сукупного попиту, викликаного скороченням прибутковості підприємств і зменшенням доходів населення на основі низької кредитної активності банків.

"Зниження рівня інфляції за рахунок погіршення життєвого рівня населення не може розглядатися як прийнятний результат економічної політики і формує ризики для економічного розвитку в майбутньому", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, населення України за січень-жовтень 2009 року сплатило за житлово-комунальні послуги 97,8% нарахованих за цей період сум - 20,8 млрд. грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.