Використання стовбурових клітин при омолодженні може спровокувати рак

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.02.2010 15:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9336

У газеті “Комсомольская правда” з’явилася стаття, в якій автор матеріалу з посиланням на блог відомого актора Станіслава Садальського повідомив, що такі відомі актори, як Ганна Самохіна, Любов Поліщук, Олег Янковський, Олександр Абдулов померли після омолоджуючих процедур стовбуровими клітинами.

Стас Садальський стверджує, що проблеми зы здоров’ям у артистів почалися через намагання зупинити старіння.

"Категорично забороняю лікарям косметичних клінік вводити в організм стволові клітини. Так, з їх допомогою відбувається диво на короткий момент. Рік, два - організм молодіє і оновлюється... Але одночасно провокується зростання ракових клітин, і вони організм зжирають миттєво" - так написав Садальський у своєму блозі.

Головний онколог Міністерства охорони здоров'я РФ Валерій Чіссов, коментуючи це повідомлення, заявив, що використання стовбурових клітин може призвести до утворення злоякісних пухлин, але до кінця цей аспект не вивчений, повідомляє РІА Новості.

"Це можливо. Кожна клітина розвивається як людина, від її народження і до того моменту, коли вона стає дорослою. Так і клітина з'являється і стає дорослою. На якому етапі вона може зупинитися, в дитячому або юнацькому віці, - це і буде злоякісна пухлина", - сказав Чіссов.

За словами фахівця, офіційно немає дозволу на використання стовбурових клітин. Поки що тільки ведуться дослідження, зазначив він.

"Я знаю, що в Америці не дозволяють. У нас (в Росії, - "Аратта"), по-моєму, теж не дозволяють", - сказав співрозмовник агентства.

- Лише два великих наукових центра в Росії мають дозвіл працювати зі стволовими клітинами, - розповів «Комсомольській правді» директор Наукового центру Біомедичних технологій РАМН, академік Микола Каркіщенко. - Навіть не ЗАСТОСОВУВАТИ, а просто працювати.

Стволові клітини, потрапляючи до певного органу, починають ділитися, перетворюватися на клітини цього органу - і можуть відновити його. Можливо, їх можна було б використовувати і для омолоджування. Але стволові клітини можуть піти і в іншому напрямку. Переродившись, перетворитися на ракові.

Офіційно препарати зі стволовими клітинами не можна поки ні продавати, ні використовувати! А те, що їх можна зустріти зараз мало не в будь-якій перукарні, - цим повинні зайнятися правоохоронні органи.

За словами медиків, подібні операції в Москві сьогодні практикують близько десятка клінік (в Україні - не менше) - в них стволові клітини рекламуються виключно як спосіб омолоджування. Але офіційно клініки не визнають, що використовують стволові клітини, - поки метод не узаконений.

Нагадаємо, що Ганна Самохіна, Любов Поліщук, Олег Янковський та Олександр Абдулов померли від злоякісних пухлин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.