Бойко звинувачує своїх попередників у розвалі енергетичного сектора

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 16.09.2006 22:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=934

Міністр палива і енергетики Юрій Бойко покладає відповідальність за розвал енергетичного сектора країни на своїх попередників і обіцяє, що нинішній уряд не допустить нестабільності в цьому секторі і в економіці в цілому. Про це мовиться в заяві Бойка.

Він нагадав, що 30 серпня 2006 року Кабмін затвердив план антикризових заходів, на перших місцях в якому - належна підготовка до зими, енергетична безпека, оптимізація тарифів для соціального захисту населення. “На жаль, енергетичну безпеку і соціальну стабільність знову намагаються принести в жертву політичними амбіціям. Ті, хто довів свою управлінську неспроможність, намагаються дезорієнтувати суспільство. Для цього економічні питання спеціально політизуються”, - мовиться в заяві.

“Ми вимушені сказати: відповідальність за жалюгідний стан справ в паливно-енергетичному комплексі і катастрофічне підвищення тарифів для населення несуть наші сьогоднішні критики”, - заявив Бойко, зазначивши: “Хто ж і як довів країну і людей до такого кризового стану?” За його словами, уряд Юлії Тимошенко “зруйнував систему міжурядових угод і контрактів, підписаних урядом Віктора Януковича в 2004 році, які гарантували Україні до 2009 року отримання російського і туркменського газу за найнижчою в Європі ціною”. У свою чергу, підкреслив Бойко, уряд Юрія Єханурова “переклав зростання цін на газ на плечі населення. “Він удвічі підвищив тарифи на газ, електроенергію, і відповідно на житлово-комунальні послуги з відривом від механізму компенсації втрат для малозабезпечених людей”. “Хоча кошти на це були - 5 млрд. грн., отриманих додатково в 2005 році від “Нафтогазу України” через оподаткування, що виснажує, і залишки коштів від повторного продажу “Криворіжсталі”, - всього більше 12 млрд. грн. Залишків на казначейських рахунках. Тим часом, в бюджеті на 2006 рік не було передбачено ні копійки компенсації населенню і бюджетним організаціям від подорожчання енергоносіїв”, - зазначив він.

За словами Бойка, два попередні уряди залишили країну майже без резервів газу. “За станом на 1 серпня 2006 року відставання запасів газу від нормативних склало 4.6 млрд. кубометрів. Виникла реальна небезпека залишитися взимку без тепла. Сьогодні цей загрозливий стан подоланий. Завдяки сочінським домовленостям Януковича з керівництвом РФ постачання газу до України збільшені. Запаси газу сьогодні складають близько 23 млрд. кубометрів і до початку опалювального сезону збільшаться до 24-24,7 млрд. кубометрів. Таких запасів не могли створити ні уряд Тимошенко, ні уряд Єханурова”, - мовиться в заяві.

Крім того, підкреслив міністр, попередні уряди довели “надзвичайно прибуткову в 2003-2004 роках Національну компанію “Нафтогаз України” до мільярдних збитків”».

“Уряд Януковича отримав у спадщину зруйновані відносини з нашими стратегічними партнерами на Сході - Росією і Туркменістаном. Україна втратила 800-мільйонний туркменський ринок для наших товарів і втратила туркменський газ для своїх споживачів. Через це питання постачань на 2006-2007 роки до останнього часу висіли в повітрі, і сьогодні ми говоримо тільки про перші позитивні кроки щодо їх вирішення”, - підкреслив Бойко. За його словами, на 2007 роки уряд Януковича передбачив в бюджеті стабілізаційний фонд розміром 3 млрд грн. “Ці гроші – гарантія соціального захисту у разі подорожчання газу”, - зазначив міністр.

“Ми закликаємо наших опонентів: не можна в нелегку годину заробляти свій політичний капітал на важкому стані держави, наших людей. Ми чекаємо конструктивної дискусії про пріоритети розвитку. Натомість, нам пропонують базарну сварку. Юлія Тимошенко свідомо бреше, коли говорить, що українського газу вистачить для потреб соціальної сфери”, - заявив Бойко. За його словами, правда виглядає так: згідно з балансом газу на 2005 рік (тобто під час прем’єрствування Тимошенко) власний видобуток складав 20,2 млрд. куб. м, а споживання 33,2 куб. м (зокрема населення - 17,7 млрд. куб. м, бюджетні організації 1,1 млрд. куб. м., теплокомуненерго - 14,4 куб м.). Таким чином споживання на 14,2 млрд. куб. м перевищувало видобуток. План видобутку українського газу на 2006 рік складає 20,6 млрд. куб. м при потребах населення і житлово-комунальної сфери в 35,8 млрд. куб. м. “Хочу запевнити: уряд Януковича не допустить нестабільності в енергетичному секторі і в економіці країни в цілому. Наші кроки зрозумілі, а політика - прогнозована, оскільки будується не на гаслах, а на принципах соціальної відповідальності і професійних планах дій”, - підкреслив Бойко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.