Змішані шлюби - розвінчання міфів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.02.2010 17:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9340

Існує думка, що в змішаних шлюбах народжуються більш здорові, міцніші та більш здібні й талановиті діти. Частково це так.

В змішаних шлюбах усталений комплекс генів руйнується, а новий комплекс виявляється біологічно слабкішим

Якщо мова йде про надто різне за походженням подружжя, то, справді, їхні діти можуть бути більшими, міцнішими й більш життєздатні. Однак цей ефект не успадковується, він проявляється лише в першому поколінні і надалі згасає.

До того ж у таких шлюбах, з генетично більш віддаленими лініями, може виникнути внутрішньоутробний конфлікт дитини з матір'ю за рахунок присутності в генотипі дитини батьківських генів. У цьому випадку діти не тільки не будуть більшими, міцнішими та життєздатнішими, але й можливі всі негативні наслідки в розвитку плода аж до хвороб нервової системи і розумової відсталості.

Добре відомо, що шлюби між родичами несприятливі, однак те ж саме можна сказати й про відносини між занадто генетично віддаленими партнерами. Це показали спеціальні дослідження, що проводилися в селищах, де проживали разом американські індіанці і нинішні мешканці континенту, у селах для чорних і білих переселенців... Діти в таких сім'ях володіли великим числом спадкових захворювань, в 1,5 рази частіше відставали в розвитку, ніж їхні однолітки.

Завідувач кафедри педіатрії Московської медичної академії ім. І.М. Сєченова доктор медичних наук, професор O.K Ботвінов пояснює цей феномен тим, що в змішаних шлюбах усталений комплекс генів руйнується, а новий комплекс виявляється біологічно слабкішим - адже він не пройшов тисячолітню «обкатку». У результаті зростає захворюваність, дитяча смертність, зменшується тривалість життя. Причому чим більше розходжень між расами, чим далі перебувають одне від одного їхні історичні території, тим більші ускладнення принесуть шлюби між їхніми представниками.

Чорні та білі - найбільш вибухонебезпечна суміш різних хвороб...

А тому найбільш сприятливі шлюби, де чоловік і дружина належать до близькоспоріднених народів.

Що ж стосується більш високих розумових здібностей або талановитості дітей у змішаних шлюбах, - це міфи. В генетиці жодні гени, які б шляхом змішування давали ефект особистісного характеру, невідомі.

За матеріалами інтернет-видань


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.