Коаліційні пристрасті. Нардепи все ще дивуються правовій культурі Литвина

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.02.2010 14:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9369

Народний депутат України Юрій Гримчак висловив подив щодо незграбних спроб спікера Парламенту Володимира Литвина ревізувати статус діючої коаліції.

«В Україні є лише один орган, якому, згідно з Основним законом держави, надано право трактувати закони – це Конституційний суд України. Якщо спікер парламенту Володимир Литвин вирішив піти шляхом Олександра Мороза й підіграти Віктору Януковичу в його намірі розвалити чинну коаліцію депутатських фракцій, то про це слід було б прямо заявити народним депутатам України й оголосити про рішення його блоку вийти з нинішньої більшості, а не займатися самовільним трактуванням Закону про регламент» - сказав Гримчак, повідомила прес-служба.

Гримчак підкреслив, що «навіть школярі знають, що закон у будь-якій цивілізованій державі не має зворотної сили (винятки застосовуються лише у випадку набуття чинності новими нормами Карного та інших кодексів у частині пом‘якшення покарань), а тому вимагати від коаліції її повторного оформлення – це те ж саме, що ревізувати Конституцію держави».

«Можливо, Литвину здалося, що посада спікера для нього - занадто важке покарання? У такому випадку є інша регламентна норма, яка дозволяє Голові Верховної Ради написати заяву про складення повноважень й попросити народних депутатів підтримати її голосуванням», - нагадав Гримчак.

«A коли ж новому претенденту на роль Олександра Мороза так закортіло поуправлятися у юриспруденції, то вже краще було б зайнятися проблемами свого виборчого блоку. Адже після виходу з його складу Трудової партії України так званий «Блок Литвина» складається лише з однієї політичної сили – Народної партії. А це вже суперечить вимогам Закону про вибори…», - зауважив Гримчак.

«Взагалі ситуацію, в якій зараз опинився Литвин, можна охарактеризувати словами: «Коли у хаті стіни потріскалися, слід їх ремонтувати, а не підкладати вибухівку під весь будинок», - сказав нардеп.

«Зрештою, якщо спікер настільки незадоволений Парламентом, у якому працює, то його «полікують» дострокові вибори до вищого законодавчого органу країни. Нехай цього «потрібного» народ вилікує ще й від депутатського статусу, як вже вилікував від президентських амбіцій», - резюмував Гримчак.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.