Розміщення російської військової бази в Абхазії – нова загроза для України

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 22.02.2010 18:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9374

Українські експерти вважають, що розміщення російської військової бази в Абхазії не сприятиме виведенню Чорноморського флоту РФ із Севастополя, а лише посилить військові загрози з боку Росії.

Республіка Абхазія не стане для Чорноморського флоту Росії новим Севастополем, заявив абхазький президент Сергій Багапш.

За його словами, питання про можливе переведення Чорноморського флоту РФ після 2017 року з Криму до Абхазії не розглядається. Тим самим голова республіки спростував інформацію, що з'явилася в низці ЗМІ, про нібито наявні плани переведення Чорноморського флоту Росії із Севастополя до Абхазії після закінчення терміну дії угоди з Україною у 2017 році.

Виключно з патрульною метою?

Президента московського Інституту стратегічних оцінок й аналізу Олександра Коновалова заява абхазького президента не здивувала. У співпраці в галузі оборони й безпеки Абхазії з ВМФ Росії нічого не міняється – росіяни отримали в розпорядження морські причали в Сухумському й Очамчирському портах.

Про переведення в Абхазію всього Чорноморського флоту РФ не йдеться, пояснює експерт: «Річ у тім, що військовим російським катерам – а їх не більше десятка – треба ж десь стояти. Ось вони й будуть дислоковані в абхазьких водах. Про переведення Чорноморського флоту в Абхазію, звісно ж, не йдеться».

Коновалов зазначив, що в портах Абхазії, згідно з підписаними президентами угодами, базуються російські кораблі, які здійснюють охорону морської акваторії Абхазії. Грузія її не визнає і до недавнього часу затримувала кораблі, що прямують до Сухумі. «Для Абхазії життєво важлива торговельна співпраця, зокрема з Туреччиною. Їй також важливо, щоб морське сполучення відбувалося безперешкодно. Забезпеченням цього й займаються катери російських прикордонників», - пояснив експерт.

Формування нового біполярного порядку

Тим часом українські експерти вважають, що розміщення російської військової бази в Абхазії створить напруження в Чорному морі.

Створивши спільні військові бази на абхазьких територіях, Росія остаточно закріпить своє військово-політичне домінування в чорноморській акваторії, а це змінить баланс міжнародної безпеки, що несе військові загрози для України.

Такої думки, зокрема, дотримується директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця.

Він розповів, що у 90-ті роки діяв договір про звичайні збройні сили у Європі, який забезпечував стабільність на європейському континенті та у чорноморському регіоні. Нині цей договір не діє. «Росія намагається взяти мілітаристський реванш посиленням власної воєнної присутності. Це при тому, що НАТО всіляко уникає такої військової конфронтації. Ця тенденція свідчить про формування нового біполярного порядку в Європі», - вважає Перепелиця.

Присутність російського флоту в Криму посилиться

Водночас президент Атлантичної ради України, генерал-майор Вадим Гречанінов переконаний, що розміщення російської військової бази в Абхазії аж ніяк не свідчить про те, що Росія шукає собі територію для виведення у 2017 році свого Чорноморського флоту з України.

Оскільки розмістити російський флот, який нині базується в Севастополі, в Абхазії просто ніде. Навпаки, з огляду на заяви нового президента України, військова присутність російського флоту через сім років у Криму тільки посилиться, й українці можуть стати заручниками міжнародних військових конфліктів. «Росія намагається зрівняти свої шанси в Чорному морі з шансами НАТО. Тепер у Росії буде Севастополь, Новоросійськ, абхазькі території, а в альянсу – Туреччина, Болгарія і Румунія, де флоти потужніші. Для України це протистояння становить потенційну загрозу», - наголошує Гречанінов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.