Президент Ющенко схвалив “Концепцію державної мовної політики” і доручив її реалізацію уряду

Автор/джерело -  © «Телекритика»



Дата публiкацiї - 23.02.2010 00:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9379

Президент Віктор Ющенко підписав указ, яким схвалив Концепцію державної мовної політики. Документ був підписаний 15 лютого, однак на офіційному сайті президента оприлюднений тільки 22 лютого.

Концепція, зокрема, констатує, що на ринку друкованих видань виявляються негативні тенденції. «Національний мовно-культурний і мовно-інформаційний простір заполонила іноземна продукція, а в деяких регіонах застосування української мови в телерадіоефірі залишається мінімальним», - зазначено в документі. Незадовільною є й ситуація на книжковому ринку та у видавничій справі.

Пріоритетом державної мовної політики має бути утвердження і розвиток української мови. Документ передбачає різні шляхи досягнення цієї мети, зокрема й такі, що стосуються сфери медіа:

- створення належної законодавчої бази щодо державної підтримки книговидання, ЗМІ, пісенної продукції українською мовою та мовами національних меншин;

- забезпечення права громадян на одержання інформації українською мовою, в тому числі через друковані ЗМІ (пресу), рекламу, а також на перегляд іноземних фільмів, дубльованих або озвучених чи субтитрованих українською мовою;

- розвиток українського сегмента інтернету та комп'ютерного забезпечення українською мовою;

- поліпшення якості українського мовлення на вітчизняних теле- і радіоканалах;

- моніторинг мовної ситуації в Україні, висвітлення актуальних проблем державної мовної політики в засобах масової інформації.

Відтак, президент зобов'язав Кабмін розробити та затвердити у тримісячний строк план заходів, спрямованих на забезпечення реалізації Концепції державної мовної політики. У тому числі уряд має передбачити вдосконалення законодавства про мови і розширення застосування української мови в ЗМІ, сфері культури, освіти і науки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.