Дерева мають здатність продовжувати життя

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.02.2010 23:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9391

Ссавці, що живуть на деревах, живуть приблизно вдвічі довше, - на відміну від їхніх побратимів, які населяють більш небезпечні місця.

Коала

Праця, яка містить такий висновок, опублікована в журналі Proceedings of the National Academy ofSciences. Коротко результати дослідження викладає New Scientist.

Учені проаналізували тривалість життя 776 видів ссавців, що представляють всі основні групи цього класу хребетних. Виявилося, що мешканці дерев завжди живуть довше за своїх наземних родичів. Це правило дотримувалося навіть тоді, коли деревні ссавці були дрібнішими від споріднених тварин, що мешкають на землі. У загальному випадку тривалість життя великих тварин більше, ніж дрібних.

Еволюційні біологи давно запропонували гіпотезу, в якій ствреджується, що природний добір менш жорстокий по відношенню до тварин з "благополучних" екологічних ніш (до яких належать дерева), і тому вони повинні мати більшу тривалість життя. Нова робота надала фактичні дані, що підтверджують таку точку зору.

Кілька років тому інший колектив авторів провів ще одне дослідження, пов'язане з вивченням тривалості життя. Вчені аналізували, які тварини найменше постраждають від зміни температур. Виявилося, що найкраще глобальне потепління (в реальності якого останнім часом сумніваються деякі фахівці) перенесуть тварини з нетривалим життєвим циклом, повідомляє Lenta.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.