Хочете більше запам`ятовувати? Спіть вдень!

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.02.2010 03:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9394

Вчені Університету Берклі довели, що дві години сну вдень роблять людину більш розумною. Психологи протягом п’яти років досліджували більше тисячі пацієнтів. Ті, хто спали вдень показували кращі досягнення в навчанні та розумовій праці.

Дві години сну вдень покращують пам’ять

Науковці пояснюють це тим, що денний сон більш глибокий, ніж відпочинок вночі. До подібних висновків дослідники прийшли на основі багатьох тестів, у яких волонтерам пропонувалося впродовж дня додатково спати впродовж 90 хвилин. За словами фахівців, когнітивні можливості таких людей були значно вищими, ніж у людей, які не мали денного сну.

В останніх дослідженнях фахівці з Берклі за допомогою фіксації електричної активності мозку встановили, що як вдень, так і вночі, під час сну в людини є швидкі і повільні фази, однак вдень вони значно коротше. У моменти перемикання сплячої людини з фази повільного сну у фазу швидкого, її головний мозок переносить спогади, отримані за останні кілька годин, у спеціальний відділ мозку - гіпокамп, призначений для довготривалого зберігання інформації.

Керівник досліджень Метью Уокер каже, що ввечері людина витрачає 2 години на те аби справді заснути, і лише потім інформація починає засвоюватися. Денний сон одразу стає глибоким і тому інформація прочитана перед цим одразу надходить до центру запам’ятовування в мозку.

Під час глибокого сну інформація з центру короткочасної пам’яті в мозку починає мігрувати в зони постійного запам’ятовування. Одночасно це звільняє місце для нової інформації. Тому, на думку вченого важливо спати не тільки після навчання а й перед ним.

До того ж, - кілька років тому європейські кардіологи встановили, що денний сон у чоловіків також благотворно впливає на роботу серця, істотно знижуючи ризик інфаркту.

"Довге перебування без сну не тільки згубно позначається на роботі м'язової і серцево-судинної системи, але і шкодить нервово-когнітивним здібностям", - говорить доктор Метью Уокер. У головному мозку процеси під час сну він порівнює з очищенням електронної поштової скриньки, коли її теки переповнені і сон виконує функцію впорядкування і очищення мозку.

"Якщо ви довго не спите, то ваша "поштова скринька" переповнюється інформацією і "нових листів" ви вже не зможете отримати. До тих пір, поки не буде виконана процедура очищення, ваш мозок буде просто відмовлятися приймати нові дані", - говорить він. "Денний сон дає людям низку незаперечних переваг".

Психолог Віктор Небокий з Київського центру здорового сну вважає, що денний сон сприятиме розумовому розвитку дитини, пише “Газета по-українськи”.

"Краще аби діти спали після того, як прийдуть зі школи і до того, як почнуть робити домашнє завдання. Тоді, дитина краще пам’ятатиме, що вивчила і не відчуватиме навантаження на короткочасну пам’ять", - сказав психолог.

Та вчені вважають, що час денного сну не має перевищувати півтори-дві години. Бо тоді мозок зовсім розслабиться і буде важко потім зосередитися на розумовій праці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.