Росіяни платитимуть за бездітність?

Автор/джерело -  © ForUm, Новий Регіон



Дата публiкацiї - 17.09.2006 23:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=940

У Росії хочуть відродити податок на бездітність. Ідея, що виникла з практики радянських часів, зараз активно обговорюється в Держдумі.

Відзначимо, що в СРСР податок на бездітність платили всі працюючі, починаючи з 18 років. В середньому ставка податку складала до 6% від заробітку.

З пропозицією ввести в Росії податок на бездітність з метою поліпшення демографічної проблеми виступив заступник голови комітету Держдуми з охорони здоров'я Микола Герасименко. “Пора подумати про податок на бездітність. Якщо не хочете думати про свій обов’язок перед батьківщиною, потрібно платити”, – заявив парламентарій, виступаючи перед журналістами після семінару “Низька народжуваність в РФ”.


За даними Герасименка, наразі в Росії на 10 тис. людей припадає 12,5 тис. жінок. При цьому, відзначив депутат, в дуже багатьох чоловіків великі проблеми із здоров'ям, а 21 млн. представників сильної статі – неодружені. “Виникає питання: від кого жінки народжують?, ”– сказав у зв'язку з цим Герасименко. За його словами, ідея про введення податку на бездітність в Росії, нині розглядається депутатами Держдуми, і як тільки вона буде опрацьована, на її основі розроблятиметься відповідний законопроект.

Зі свого боку міністр охорони здоров'я і соціального розвитку Михайло Зурабов відзначив, що, як ідея, питання про введення податку на бездітність цілком зрозуміла: нині йде пошук стійкого джерела фінансування соціальних витрат, і податок на бездітність міг би бути в перспективі використаний як одне з таких джерел. “Якщо говорити про проблему стійкого джерела цих витрат, то через якийсь час нам варто про це подумати”, – сказав міністр. Разом з тим Зурабов підкреслив, що репродуктивна поведінка населення Росії серйозно залежить від політики держави. Він навів приклад, що завдяки прийнятим в 1970-і роки в СРСР заходам з підвищення народжуваності в 1987 році коефіцієнт народжуваності в країні був вищим за необхідний коефіцієнт простого відтворення і складав 2,19. Тоді як протягом десяти років після цього цей коефіцієнт знизився до 1,17. “Населення відреагувало на трудності перехідного періоду різким зниженням народжуваності”, – відзначив урядовець.

У свою чергу директор Центру демографії і екології людини РАН Анатолій Вишневський повідомив, що вже більше 40 років Росія стоїть в числі країн з найнижчою народжуваністю в світі. “Це застаріла хвороба, і впоратися з нею буде дуже нелегко”, – сказав учений.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.