Associated Press обурена діями Пентагону

Автор/джерело -  © Лєнта РУ



Дата публiкацiї - 18.09.2006 00:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=941

Агентство Associated Press в неділю, 17 вересня, опублікувало статтю про свого позаштатного фотографа Білале Хусейне, який в квітні 2006 року був затриманий американськими військовими в Іраку.

Це й багато іншого, ми отримали змогу побачити й почути, завдяки журналістам. Багато із них сплатили власним життям, за цю нашу можливість.

У статті наголошується, що до цих пір агентство не прагнуло до обнародування відомостей про ув’язнення фотографа, вважаючи, що це сприятиме його швидкому звільненню.

За словами представників Associated Press, вони вирішили зробити цю справу надбанням гласності після того, як прямі переговори з військовими не дали жодних результатів.

35-річний Білал Хусейн, житель Фаллуджі, став позаштатним фотографом Associated Press у вересні 2004 року. У листопаді того ж року, інформаційне агентство опублікувало інформацію про бомбардування Фаллуджі американськими літаками і артилерією, написану із слів Хусейна, що містила його критичні вислови про цю операцію.

У 2005 році група фотографів Associated Press, зокрема Білал Хусейн, отримали Пулітцерівську премію за репортажі з Іраку.

У грудні 2004 року в Іраку був викрадений й вбитий італієць Сальваторе Санторо. Відеозапис його вбивства був продемонстрований катарським телеканалом "Аль-джазіра". Повідомлялося, що загибель італійця підтвердив якийсь іракський фотограф, якому бойовики показали тіло убитого і його паспорт. Пізніше агентство Associated Press опублікувало фотографію двох бойовиків в масках, що позують над тілом Санторо. Ім'я фотографа не було вказане. Згодом з'ясувалося, що фотографію зробив Білал Хусейн.

Хусейн фотографував для Associated Press дії бойовиків, зокрема вбивства заручників. Це дало американським військовим привід запідозрити його в зв'язках з терористами.

12 квітня 2006 року він був затриманий. У травні у відповідь на запит редактора міжнародного відділу Associated Press Джона Данішевськи про долю фотографа, генерал Джек Гарднер, який курує утримання ув’язнених в іракських в'язницях, підконтрольних американському командуванню, заявив: “Він (Білал Хусейн) має тісні зв'язки з людьми, які, за наявними відомостями, причетні до викрадань, контрабанди, терактів із застосуванням саморобних вибухових пристроїв і нападів на коаліційні війська. Його зв'язки з бойовиками і можливості знімати їхні дії, що надаються йому, перевищують законні права журналістів”.

Associated Press підкреслює, що Білал Хусейн протягом п'яти місяців утримається за гратами без пред'явлення звинувачень й доказів його причетності до якої-небудь незаконної діяльності. Агентство наполягає на тому, щоб його справа була передана для розгляду іракському правосуддю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.