Розмови про позаблоковий статус - залишки виборчої риторики

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.02.2010 17:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9434

Експерти певні, що заяви Президента Віктора Януковича про Україну як європейську позаблокову державу - залишкова виборча риторика. Адже реально стати членом ЄС без вступу до НАТО Україні не вдасться.

Пріоритетом зовнішньої політики України буде створення європейської позаблокової держави.

Про це Віктор Янукович сказав у свій інавгураційній промові.

Вже найближчим часом новий Президент збирається представити на розгляд парламенту нову концепцію зовнішньої політики України. Ключовими у ній, за словами нового Президента, буде отримання державою максимальної вигоди від розвитку рівноправних і взаємовигідних відносин з Росією, Євросоюзом та США.

У реальності позаблокових держав не існує - експерт

При цьому Україна має залишатися поза будь-якими блоками, наголосив Янукович. Натомість голова Громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джердж переконаний, що, почавши працювати на президентському посту, Віктор Янукович стикнеться з зовсім іншими реаліями щодо зовнішньої політики і змінить свою думку про позаблоковий статус країни.

«Коли він почне працювати з документами, конкретикою, він зрозуміє, що немає сьогодні позаблокових країн. Так звані нейтральні європейські країни насправді не є нейтральними де-факто. Це світ, який охоплює ЄС чи НАТО».

Експерт переконаний, що Україна зрештою буде серед цих країн і цьому не завадить Росія.

Соціологія: громадськість підтримує те, що й Янукович?

На думку Джерджа, попри сильний російський вплив українська громадськість не допустить, аби новий Президент кардинально змінив зовнішній вектор розвитку Украіни. Водночас експерт побоюється, що українські євроатлантичні прагнення Віктор Янукович таки зможе пригальмувати.

В той же час останні соціологічні дослідження Інституту Горшеніна свідчать, що українці не хочуть об’єднання ані з Росією, ані з Європейським союзом. 27% опитаних вважають дружніми нинішні відносини між Україною та Росією. Подібна ситуація і в діалозі Україна – ЄС. Його вважають позитивним 24% українців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.