Яндекс розробив власний антивірус

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.03.2010 14:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9445

Яндекс першим серед російських пошуковиків запустив власну антивірусну технологію, яка вміє виявляти сайти з новими вірусами, які не встигли потрапити в антивірусні бази, і попереджати про небезпеку користувачів пошуку.

Антивірусна технологія Яндексу заснована на поведінковому аналізі, повідомляє компанія.

Імітуючи поведінку користувача, антивірус аналізує, що відбувається в системі при відвідуванні сайту. Якщо без будь-яких додаткових дій з боку користувача починає викачуватися або виконуватися якась програма, найімовірніше, сторінка заражена. При цьому неважливо, де розміщений шкідливий код - у власному коді веб-сторінки, в сторонньому коді (наприклад, банерної системи) або десь іще.

Вперше Яндекс почав перевіряти веб-сторінки і попереджати користувачів про ті ресурси, які можуть становити небезпеку, у травні 2009 року - за допомогою антивірусу компанії Sophos. Антивірусна технологія компанії Sophos працює на основі сигнатур і дозволяє виявляти вже відомі віруси.

Після запуску власного антивірусу, Яндекс буде паралельно використовувати обидві технології.

Завдяки відмінності в технологіях, антивіруси Яндексу і Sophos знаходять різні віруси - перетин становить близько 34%. "Це означає, що більше третини вірусів будуть виявлені і тією, і іншою системою. Однак під час епідемій з використанням нових шкідливих програм ефективність розробленого Яндексом антивірусу в 10-11 разів вища", - говориться в повідомленні компанії.

У ньому наголошується, що за перші п'ять днів роботи власного антивірусу в тестовому режимі, який почався в січні, кількість виявлених заражених сайтів збільшилася на 9%.

Щодня попередження про віруси з'являється в результатах пошуку Яндексу близько 3 мільйонів разів. За місяць за допомогою антивірусу компанії Sophos і свого власного Яндекс перевірив близько 150 мільйонів сторінок і попередив користувачів про заражені сайти.

За даними компанії, після отримання повідомлення про зараження сайту близько 8% користувачів розкривають блок-попередження про те, що сайт заражений, трохи менше 0,5% користувачів, незважаючи на попередження, переходять на заражені сайти.

У лютому 2010 року число заражених сторінок в антивірусній базі даних Яндексу досягло 400 тисяч.

Найбільшу частку серед виявлених заражених сайтів займають сайти, зареєстровані в зоні .сom (44%), на зону .ru припадає 12% заражених сайтів, .net - 8%, .de - 3%.

Антивірус Яндексу буде безкоштовним. Щоб отримувати попередження про зараження, власникам інтернет-сайтів потрібно зареєструвати сайт на сервісі Яндекс.Вебмастер, за допомогою якого веб-майстри можуть стежити за станом своїх сайтів. У разі виявлення на сайті заражених сторінок, Яндекс надсилає повідомлення, щоб веб-майстер міг знайти і видалити шкідливий код.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Яндекс надав українцям можливість перекласти головну сторінку і основні сервіси українською мовою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.