Людині необхідно 66 днів, щоб придбати корисну звичку

Автор/джерело -  © “Освітній портал”



Дата публiкацiї - 2.03.2010 17:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9459

Приблизно 66 днів потрібно людині, щоб придбати корисну звичку, підрахували британські вчені з центру здорового способу життя при Університетському коледжі Лондона.

Їх стаття опублікована в European Journal of Social Psychology.

Автори дослідження запропонували 96 добровольцям протягом 12 тижнів щодня виконувати одну з трьох корисних дій: їсти на вечерю фрукти, здійснювати 15-хвилинну вечірню пробіжку або пити вітамінний напій. При цьому добровольці заповнювали спеціальні анкети.

Звичка вважалася придбаною, якщо виконання дії не вимагало спеціальних зусиль і не викликало внутрішнього протесту.

В результаті 14 з 96 випробовуваних так і не змогли здолати власний опір. Найшвидше добровольці звикли до вітамінного напою і фруктів на вечерю, а найдовше - до щоденної пробіжки.

У середньому поява звички в учасників експерименту наставала протягом 66 днів. Саме стільки днів, підводять підсумки вчені, людині доведеться змушувати себе виконувати щось корисне, навіть якщо не найприємніше, щоб "втягнутися".

При цьому такі шкідливі звички, як куріння або вживання алкоголю, здатні сформуватися набагато швидше за рахунок "підкріплення" - збудження центрів задоволення в головному мозку.

Недавно впливове медичне видання American Journal of Medicine назвало чотири звички, необхідні для здорового способу життя і активного довголіття. Це відмова від куріння, щоденне вживання овочів і фруктів, дотримання оптимальної ваги і невеликі фізичні навантаження до 2,5 годин на тиждень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.