Вчені з’ясували коли з’явилися білі ведмеді

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.03.2010 17:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9460

Учені знайшли останки білих ведмедів, завдяки яким вдалося визначити час появи перших представників цього виду.

Своє дослідження вони описали в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У рамках роботи вченим вдалося виділити фрагменти мітохондріальної ДНК із шматка щелепи самця білого ведмедя (Ursus maritimus), що жив 110-130 тисяч років тому.

Як показало дослідження, вид U. maritimus виник не більш ніж 150 тисяч років тому (раніше вік цього виду оцінювався в межах від 50 тисяч до одного мільйона років).

Нові результати показують, що білі ведмеді як вид сформувалися доволі швидко - всього за 10-30 тис. років. Дослідники наголошують: до останнього часу вчені сумнівалися в тому, що ДНК можна виділити з таких старих останків. До появи цієї роботи рекордом вважалося отримання генетичної інформації з останків мамонта віком близько 65 тисяч років.

Учені підкреслюють, що їм дуже пощастило знайти останки білих ведмедів. Справа в тому, що ці тварини проводять більшу частину життя в морі на крижинах, тому після смерті їхні тіла потрапляють до води. Таким чином, виявлення навіть шматка щелепи було великим успіхом для дослідників.

Наголошується, що білі ведмеді пережили час між льодовиковими періодами 44 тисячі років тому, коли клімат був теплішим ніж тепер, проте чи зможуть вони пережити сучасне потепління - незрозуміло. Так, недавно вчені дослідили, що через потепління за останні 100 років U. maritimus помітно здрібніли.

Нагадаємо, інше генетичне дослідження нещодавно допомогло встановити родовід тигрів. Учені з'ясували, що ці тварини стоять відокремлено від інших великих кішок і є старшими, ніж вважалося раніше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.