В Іспанії розкрита вірусна мережа, яка нараховувала 12,7 мільйона комп’ютерів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.03.2010 01:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9464

В Іспанії зарештовано трьох організаторів однієї з найбільших комп’ютерних вірусних мереж Mariposa. Вона нараховувала близько 12,7 мільйона комп’ютерів по всьому світу.

Про це з посиланням на іспанську поліцію повідомляє Associated Press.

За даними правоохоронних органів Іспанії, троє зловмисників 31, 30 і 25 років, чиї імена не розголошують в інтересах слідства, створили мережу для крадіжок даних про кредитні картки та інтернет-банкінг власників комп'ютерів. У випадку, якщо провина заарештованих за інтернет-злочини буде визнана судом, їм загрожує до 6 років тюремного ув'язнення.

За словами представника поліції, зловмисники не були талановитими хакерами, а створити мережу їм допомогли знайомства в злочинному світі. У той же час, як відзначає представник іспанської компанії Panda Security, що брала участь у розслідуванні, Педро Бустаманте (Pedro Bustamante), комп'ютерна програма Mariposa, що використовувалася для зараження комп'ютерів, створена професіоналами і "дуже ефективна".

Передбачається, що до числа заражених троянами комп'ютерів входили машини близько половини компаній зі списку найбільших компаній США Fortune 1000, а також понад 40 великих банків. В цілому мережа поширилася понад 190 країнами світу.

У розслідуванні іспанська поліція співпрацювала з низкою приватних компаній, що займаються комп'ютерною безпекою. До їхнього поля зору Mariposa потрапила навесні 2009 року. За словами виконавчого директора канадської компанії Defence Intelligence Кріса Девіса (Chris Davis), він виявив сліди існування глобальної вірусної мережі в мережах клієнтів його компанії. Через кілька місяців, коли з'ясувалося, що керівництво мережею здійснюється з Іспанії, Defence Intelligence в розслідуванні об'єдналася з фірмою Panda Security, що базується в Більбао, повідомляє Lenta.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.