Регіонали хочуть узаконити коаліцію “тушками”

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 3.03.2010 21:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9485

Регіонали хочуть змінити порядок утворення коаліції у парламенті.

Відповідний проект змін до статті 61 закону про регламент Верховної Ради зареєстрували депутати від Партії регіонів Валерій Бондик і Володимир Демидко.

Згідно з законопроектом, коаліція - це "об`єднання депутатських фракцій, народних депутатів, до якого входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради".

З тексту закону пропонується вилучити норму про те, що коаліція формується депутатськими фракціями.

Також, згідно з документом, до коаліційної угоди має додаватися список народних депутатів, що сформували коаліцію.

Водночас, згідно з чинним законодавством, до коаліційної угоди "додаються списки членів депутатських фракцій, що сформували коаліцію, з особистими підписами народних депутатів", які є невід'ємною складовою коаліційної угоди.

Від “Аратти”: частина четверта ст. 83 Конституції України визначає: "У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України". Отже, Основний Закон, який має силу закону прямої дії визначає тільки один суб'єкт формування коаліції - депутатські фракції партій і блоків, які у підсумку виборів були обрані у парламент. Більш того, ст. 81 Конституції визначає, що невходження народного депутата у фракцію партії (блоку), за списками якої він був обраний, має наслідком втрату ним депутатського мандату.

Отже, Конституція не визначає ніякого індивідуального членства у коаліції нардепів, які не входять у склад фракцій, що її утворюють. Конституція також чітко і однозначно визначає, що так звані позафракційні нардепи не можуть утворювати жодних фракцій, оскільки фракції формуються виключно за партійними списками партій і блоків та результатами виборів. Діюча пропорційна система повністю виключає участь у виборах кандидатів, які не належать до партійного списку, а відтак - нардепи, виключені з фракцій, повністю втрачають право формування парламентської більшості чи опозиції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.