Єгиптологи зробили одразу два сенсаційні відкриття: знайшли саркофаг древньої цариці і реконструювали обличчя знатної панянки

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.03.2010 03:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9496

Одразу два сенсаційні відкриття зробили дослідники Стародавнього Єгипту. Їм вдалося знайти гробницю древньої цариці Бехену і реконструювати вигляд відомої Пані Кемет. Вона виявилася справжньою красунею з чудовою фігурою і високим чолом.

Мумія Пані Кемет

У Саккарі, де знаходиться найдавніший некрополь столиці стародавнього царства Мемфіса, знайшли піраміду цариці VI династії Бехену.

Команда французьких археологів під керівництвом Філіпа Коломбера з університету Женеви досліджувала піраміду фараона Пепі I (2335-2285 роки до н. е.), і на захід від неї натрапила на 25-метрову піраміду, всередині якої знаходився саркофаг цариці, прикрашений так званими текстами пірамід. Ці зразки давньоєгипетської релігійної і заупокійної літератури прославляли загиблого і мали захистити його від бід і нещасть у загробному царстві.

"Ми знайшли добре збережений гранітний саркофаг, на якому викарбувані титули цариці, але нічого не говориться про особистість її чоловіка", - приводить слова Коломбера британська газета Independent.

Історики досі не знають, кого саме вважати чоловіком Бехену - Пепі I, який підкорив Південну Сирію, або його сина Пепі II, чиє правління вважається найтривалішим у світовій історії. Відповідно до джерел, цей п'ятий фараон VI династії прожив до 100 років, з яких 94 року був правителем Єгипту.

Реконструйована зовнішність Пані Кемет

В свою чергу іспанські колеги Коломбера реконструювали лик Пані Кемет - високопоставленої єгиптянки, яка жила в кінці II століття н. е..

Її мумія зберігається в Єгипетському музеї Барселони і являє собою складну конструкцію, зроблену з перев'язувальних стрічок, штукатурки й дерева. На обличчі мумії лежала дерев'яна вощена дошка з зображенням миловидної дівчини - класичний фаюмський портрет.

Застосувавши ендоскопію та комп'ютерне сканування, співробітникам барселонського госпіталю Кірон вдалося довести, що Пані Кемет справді вирізнялася рідкісною красою. У дівчини були правильні риси обличчя, високе чоло і типовий ніс, що відрізняв уродженців дельти Нілу.

"Вражає унікальна подібність між реконструйованим обличчям і тим, що зображено на портреті", - відзначається в прес-релізі на сайті Єгипетського музею Барселони.

Аналіз мумії показав, що дівчина не цуралася роботи та фізичної активності і володіла чудовою фігурою. Пані Кемет померла зовсім юною, у віці 15-16 років. Іспанські вчені вважають, що вона могла померти від пологів, повідомляє Infox.ru


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.