Турчинов назвав спроби створення газотранспортного консорціуму зрадою

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.03.2010 13:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9502

Спроби створення в Україні газотранспортного консорціуму з іншими державами є зрадою національних інтересів.

Про це заявив Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов сьогодні на брифінгу.

урчинов зазначив, що газотранспортна система є фундаментом економічної незалежності України: «Будь-які розмови про необхідність створення якогось консорціуму, передачу в оренду, якісь формули спільного володіння чи контролю над газотранспортною системою з точки нашої позиції є просто зрадою національних інтересів».

Перший віце-прем’єр-міністр додав, що українська ГТС працює надійно та ефективно і жодних проблем з доставкою природного газу українським та європейським споживачам як в минулому, так і в поточному році не було.

Він також оприлюдинив хто і як робив усе можливе, щоб зірватирозрахунки за газ.

«Вчора за дорученням Юлії Тимошенко проведенні у повному обсязі розрахунки за спожитий природний газ, і російський Газпром отримав від українського НАК «Нафтогазу» 615 млн. дол.», - зазначив Турчинов.

При цьому Турчинов підкреслив, що розрахунки проводились в складних умовах: «Східні і південні регіони країни, де повністю ситуація контролюється Партією Регіонів, фактично припинили розраховуватись за спожитий газ, і створювалась штучна ситуація для того, щоб Україна не змогла своєчасно розрахуватись».

Так за його словами, у 2010 році борги за спожитий газ у Дніпропетровській області складають понад 441 млн. грн., у Донецькій – понад 504 млн. грн., у Запорізькій – 166 млн. грн., у Криму – 104 млн. грн., у Луганській - 197 млн. грн., у Одеській - 176 млн. грн., у Харківській - 439 млн. грн. В цілому борг, лише в поточному році, складає 2 млрд.157 млн.

«Незважаючи, що розрахунки по цим регіонам складають від 10 до 20% від сум, на які спожитий газ, незважаючи на ці штучні, я б сказав, провокативні проблеми, НАК «Нафтогаз» вчасно розрахувався з Газпромом. І на сьогодні у нас відсутній борг перед Російською Федерацією за спожитий газ. Жодного цента боргу сьогодні немає», - наголосив Турчинов.

Він нагадав, що наприкінці 2007 року, після урядування Януковича, борги НАК «Нафтогаз Україна» за спожитий газ складали понад 5,7 млрд. грн. а загальні борги компанії перевищували 24 млрд. грн. Крім того, за його словами, на той час у сховищах не було закачано жодного кубометра газу, а зовнішній і внутрішній енергетичний ринок був повністю підконтрольним посереднику «РосУкрЕнерго» та його дочірнім структурам: «Фактично енергетична система України була в стані колапсу».

Турчинок підкреслив, що напередодні осінньо-зимового періоду НАК «Нафтогаз України» мав рекордний обсяг газу в сховищах за всю історію української незалежності - понад 27 млрд. кубометрів.

Перший віце-прем'єр-міністр звернув увагу на те, що зараз, наприкінці опалювального сезону, резерв газу перевищує 14 млрд. кубометрів.

«І саме цей ресурс дозволив Уряду прийняти рішення щодо непідвищення цін на газ у 2010 році. І для населення, і для комунальних служб, і для промисловості ціни на газ залишаться на рівні минулого року», - заявив Турчинов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.