Динозаври вимерли через падіння на Землю астероїда

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.03.2010 13:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9503

Група науковців у складі 41 вченого з країн Європи, Канади, Мексики, США та Японії, які підбили підсумок накопиченим за останні 20 років даними, остаточно визнали падіння гігантського астероїда причиною вимирання динозаврів 65 млн. років тому.

Результати їхнього дослідження опубліковані в міжнародному журналі Science. У його підготовці брали участь палеонтологи, геохімік, геофізики, фахівці з моделювання клімату.

Сліди падіння на землю астероїда діаметром в 15 кілометрів були знайдені на території Мексики. Ця подія приблизно збігається у часі з датою катастрофічної події, яка поклала кінець 160 млн. років панування на планеті динозаврів.

Приблизно в той же самий час на території, яка згодом стала Декканським нагір'ям в Індії, відбувалася нескінченна серія вивержень вулканів. І падіння метеорита, і виверження могли викликати затемнення атмосфери, похолодання і загибель багатьох видів живих істот.

Проте вивчення стародавніх підземних відкладень показало, що масова загибель тварин і рослин в кінці крейдяного періоду 65,5 млн. років тому мала стрімкий характер і не була розтягнута в часі.

На думку дослідників, це говорить про те, що причиною став астероїд, а не вулкани. До моменту загибелі динозаврів вони вивергалися вже півмільйона років, однак істотного на світову флору і фауну це не впливало.

"Зараз ми впевнені, що саме астероїд став причиною загибелі динозаврів. Ця подія викликала великомасштабні пожежі, землетруси магнітудою понад 10 за шкалою Ріхтера, зсуви континентального масштабу, які викликали цунамі", - заявила одна з авторів дослідження, співробітник лондонського Імперського коледжу Джоанна Морган.

Енергія удару астероїда об Землю в мільярд разів перевищувала енергію вибуху атомної бомби над Хіросімою. Моделювання атмосферних процесів показало, що падіння астероїда викликало набагато більше, ніж виверження вулканів, миттєве виділення в атмосферу сірки, пилу, кіптяви, що викликало аномально довгу зиму і згубило близько половини видів живих істот на Землі.

Нагадаємо, раніше британські палеонтологи в ході одного з досліджень дійшли висновку, що динозаври переважали в більшості екосистем Землі протягом 100 мільйонів у результаті щасливого збігу обставин, що призвів до загибелі конкурентів - рептилій, що жили в тріасовий період і одержали назву круротарзів (Crurotarsi).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.