Мікрокредитування: ЄС все ж піде шляхом «третього світу» - безробітні отримають кредити на розвиток власної справи

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.03.2010 16:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9524

Безробітні громадяни країн ЄС вже з червня цього року зможуть отримати кредит на початок власної справи. Та як вони повертатимуть позичені гроші – ще невідомо.

Мухаммад Юнус дає голодним не рибу, а вудочки, за допомогою яких ті ловлять рибу. Його справу вирішив підтримати Євросоз

Справу Мухаммада Юнуса * – лаурета Нобелівської премії, яку він отримав за ідею мікрокредитування у країнах третього світу – в Євросоюзі вирішили підхопити ще наприкінці минулого року, повідомляє "Німецька хвиля".

У грудні Європейський парламент своєю постановою закликав країни ЄС надавати найбіднішим безробітним громадянам малі кредити. Нині відповідне рішення було ухвалено радою міністрів праці й соціальної політики 27 країн-членів Євросоюзу.

Близько 100 мільйонів євро до 2014 року мають отримати до 45 тисяч безробітних по всьому ЄС. Разом із національними допомогами різних країн сумарний обсяг малого кредитування Євросоюзу досягне 500 мільйонів євро. Такий план намітили міністри, запланувавши початок видачі грошей уже на червень цього року.

Подавати заявку на отримання допомоги можна вже зараз. Критерії відбору обіцяють бути набагато м‘якшими за ті, що встановлюють комерційні банки. По суті, для того, аби отримати позику треба бути безробітним і готовим розпочати власну справу. Крім того, якщо громадянин уже має малий бізнес (у якому зайняті до 10 людей та річний оборот якого не перевищує 2 мільйони євро), він може подати заявку на отримання допомоги задля розширення свого підприємства.

Більш ніж трьохмісячна пауза між постановою Європарламенту і остаточним виконавчим рішенням була зумовлена суперечками щодо джерел фінансування запланованої програми. Компроміс між Євпопарламентом на країнами ЄС досягли лише в лютому. Згідно з ним, 60% запланованої суми буде фінансуватися з коштів програми ЄС із зайнятості населення «Прогрес», а решта – 40% - із невикористаних бюджетних коштів.

Попри ухвалення рішення, багато питань, що стосуються практичного втілення планів, ще не з’ясовані. Приміром, поки що остаточно не відомо, у який спосіб буде повертатися позика громадянами. Зрозуміло одне: відсоткова ставка буде низькою, а строк кредитування – достатньо довгим.

Лауреат Нобелівської премії доктор Мухаммад Юнус 1983 року в Бангладеш заснував банк «Ґрамін», який він визначає як банк для бідних.

Своє завдання професор Юнус бачить у тому, щоб допомогти людям врятуватися від бідності, забезпечуючи їх мікропозиками і навчаючи базовим принципам, завдяки яким вони потім можуть самі собі допомогти.

Банк «Ґрамін» почав з надання невеликих позик біднякам у Бангладеш (розмір перших позик самого Юнуса, які в 1976 році він надав жінці, що виробляла посуд з бамбука та ще кільком дрібним підприємцям, складала сума у розмір 27 доларів США), а нині він є лідером світового руху за ліквідацію бідності шляхом мікрокредитування.

Точні копії моделі банку «Ґрамін» діють у понад 100 країнах світу. Наприклад, розмір мікрокредитів в США становить від 100 до 10 тисяч доларів США.

За даними на грудень 2005 р., з моменту заснування «Ґрамін» 5,3 млн чоловік стали одержувачами кредитів на суму 5,1 млрд доларів США при частці повернутих банку кредитів у 98,9%). Згідно з даними спільноти підприємців-мікрокредіторов «Microcredit Summit Campaign», в 1997 р. в усьому світі одержувачами мікрокредитів були лише близько 7,6 млн сімей, а в 2004 р. кількість клієнтів 3,2 тис. організацій, які видають подібні позики, досягло 92 млн (при цьому 73% з них на момент отримання першого кредиту взагалі перебували за межею бідності).

В даний час «Ґрамін» обслуговує 6,1 млн позичальників. Створений цим банком фонд Grameen був заснований в 1997 і має всесвітню мережу, до якої входять 52 партнера в 22-х країнах, що сприяло надання допомоги приблизно 11 мільйонів людей в Азії, Африці, обох Америках і на Близькому Сході.

Концепцію цієї діяльності професор Юнус називає соціальним бізнесом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.