У Москві даїшники створили “живий щит” з водіїв проти озброєних злочинців

Автор/джерело -  © ТСН.ua



Дата публiкацiї - 9.03.2010 22:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9533

У Москві спалахнув скандал через дії співробітників автоінспекції, які “прикрилися” від злочинців пересічними громадянами, серед яких була і вагітна жінка.

Співробітники російської інспекції безпеки дорожнього руху, намагаючись зупинити озброєних злочинців, влаштували на Московській кільцевій автодорозі (МКАД) "живий щит" зі звичайних машин, які проїздили повз місце події.

Про скандальний інцидент повідомив москвич Станіслав Сутягін, "Мерседес" якого в результаті зіткнення з автомобілем зловмисника було розбито.

Чоловік розмістив в Інтернеті відеозвернення, в якому розповів, що 5 березня близько 6 години ранку його та інших автомобілістів зупинили співробітники ДАІ і показали, як розташувати машину на проїжджій частині.

Навіщо це було потрібно, і про небезпеку, яка загрожувала водіям, правоохоронці не повідомили. Більше того, вони навіть не попросили водіїв вийти з машини. Самі даїшники, за словами очевидця, поставили свої машини за "живим щитом".

При цьому, як розповів Сутягін, до "живого щита" включили сріблясту "Волгу", в якій чоловік віз до пологового будинку свою вагітну жінка, яка на той момент народжувала.

Через декілька хвилин, протаранивши машину Сутягіна і "Волгу", що стояла праворуч від неї, по МКАД промчала срібляста Audi. Співробітники автоінспекції кинулися за нею.

Власникам розбитих машин наказали їхати на пост ДПС. Там вони дізналися, що, виявляється, проводилася спецоперація із затримання озброєних злочинців. Також водіям повідомили, що відшкодовувати збитки їм ніхто не збирається, оскільки автомобілю зі злочинцями таки вдалося втекти.

Тепер Сутягін має намір звернутися до московської прокуратури і Генпрокуратури у зв'язку з тим, що його машині було завдано збитку, а життя водіїв наражалися на небезпеку.

Керівник відділу пропаганди Державтоінспекції ГУВС у Москві Марина Васильєва повідомила, що співробітники дійсно порушили деякі інструкції. Проте вона зазначила, що як такого "живого щита" не було.

За її словами, автомобіль Audi, в якому намагалися втекти злочинці, протаранив автомобілі, що стояли попереду. Це сталося після того, як інспектори ДПС зупинили весь потік автомобілів, які рухалися в тому ж напрямку, що і злочинці.

Таким чином, зазначила представниця даїшників, правоохоронці не намагалися організувати "живий щит" з автомобілів громадян, а планували заблокувати злочинців в штучно створеному заторі. Васильєва визнала, що це було зроблено з порушеннями відповідних інструкцій і пообіцяла, що співробітники, які брали участь в операції, понесуть за це відповідальність.

Нагадаємо, аналогічний випадок з використанням "живого щита" стався в 2008 році в Білорусі на трасі Мінськ - Мікашевичі. Тоді для затримання п'яного водія білоруські даїшники збудували з приватних автомобілів "живий щит", сподіваючись, що порушник зупиниться. Але той на величезній швидкості протаранив декілька машин, в яких були люди, зокрема трирічна дитина. Обійшлося без жертв, але шестеро людей отримали травми.

Пізніше співробітники білоруської Державтоінспекції, які брали участь у створенні "живого щита", були звільнені зі служби і засуджені до двох років позбавлення волі умовно. Постраждалим виплатили компенсацію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.