Землетрус у Чилі зрушив міста американського континенту та земну вісь

Автор/джерело -  © ТСН.ua



Дата публiкацiї - 9.03.2010 23:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9535

Чилійський землетрус змінив координати декількох великих міст - наприклад, Консепсьон змістився на захід майже на 3 метри.

Землетрус в Чилі забрав життя більше 700 людей

Потужний землетрус в Чилі зрушив зі своїх місць низку великих міст на американському континенті.

Так, місто Консепсьон, неподалік від якого знаходився епіцентр землетрусу, зрушилося на захід майже на 3 метри. Змінила свої координати і столиця країни - місто Сантьяго. Після удару стихії місто перемістилося на південний захід на 28 сантиметрів.

Столиця Аргентини Буенос-Айрес, яка розташована на протилежному боці континенту - на узбережжі Атлантичного океану - змістилася на захід на 3 сантиметри.

Подібні зсуви були зафіксовані також в аргентинській Мендосі і чилійському Вальпараїсо.

Нові дані про наслідки чилійського землетрусу, які відбилися на карті світу, були отримані за допомогою супутникової системи визначення координат GPS. Дослідження провели американські дослідники з Університету штату Огайо, Каліфорнійського технологічного інституту, а також їхні чилійські колеги.

За словами фахівців, підземні поштовхи вплинули навіть на координати досить далеких від епіцентру землетрусу Фолклендських островів і бразильського міста Форталеза. Поки вчені не можуть назвати точного розташування цих міст, розрахунок їхнього нинішнього місцеположення триває.

Проте наразі вже відомо, що енергія, яка виділилася під час землетрусу, приблизно в 10 разів більша, ніж була у підземних поштовхів, які 12 січня фактично стерли з лиця землі Гаїті. У січні сила землетрусу становила 7 балів, тоді як 27 лютого Чилі постраждало від поштовхів магнітудою 8,8.

Раніше фахівці американського національного космічного агентства NASA з'ясували, що чилійський землетрус скоротив земну добу на 1,26 мікросекунди. За словами ученого Лабораторії реактивного руху Річарда Гросса, землетрус призвів до перерозподілу маси планети. А це, у свою чергу, зрушило вісь, щодо якої збалансована Земля, приблизно на вісім сантиметрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.