Злякавшись можливого землетрусу, жителі Миколаєва і Львова провели ніч на вулиці

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.03.2010 15:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9544

Через чутки про майбутній землетрус деякі жителі Миколаєва і Львова провели всю ніч на вулиці. Подібні чутки ширяться і столицею.

Україну від впливу сильного землетрусу захищає Українский кристалічний щит (окреслена червоним зона)

Зокрема, весь день 9 березня жителі Миколаєва передавали один одному чутки про майбутній землетрус. Нібито, землетрус повинен був початися о 21.00 (за іншими відомостями - о 22.00) і сила його складе не менше 6-8 балів і т. д.

Ближче до ночі чутки почали діяти: деякі, найбільш вразливі громадяни цілими сім’ями вийшли із своїх квартир у багатоповерхівках і, прихопивши документи та цінні речі, вважали за краще провести ніч у власних автомобілях. Інформація про такі випадки надійшла зі всіх районів міста.

В той же час, у Львові жителі однієї з багатоповерхівок на вулиці Симона Петлюри також провели всю ніч на вулиці. Паніку львів’ян, як і у випадку з Миколаєвом, спричинило повідомлення про землетрус. Про можливий нічний землетрус повідомили одному із жителів родичі з Ізраїлю. Новина швидко розповсюдилася серед сусідів, спричинивши паніку. Захопивши найнеобхідніші речі, жителі будинку почали вибігати на двір, щоб там перечекати загрозу.

Нічний холод трохи остудив жителів. Після того, як очікуваного землетрусу не сталося, люди заспокоїлися і почали повертатися до будинків, повідомляє proUA.

Інформація про те, що в найближчі дні столицю може добряче "потрусити", швидко поширилася й Києвом.

Нагадаємо, 5 березня румунський інститут фізики землі повідомив про активність ділянки в Карпатах на кордоні з Україною. Учені вважають, що це може призвести до землетрусу силою 8-9 балів за шкалою Ріхтера.

При такому розкладі і нам навряд чи вдасться легко відбутися. Тим не менше, вітчизняні фахівці заспокоюють: не слід панікувати, заспокоюють “Подробиці”.

"Наші румунські колеги взагалі нічого подібного не заявляли, - уточнює Олександр Кендзьор, заступник директора Інституту геофізики Національної академії наук України. - Їх просто запитали про максимальні значення землетрусів у районі Вранча і вірогідні наслідки для сусідів. До того ж передбачити точну дату катаклізму нереально. Будь-які прогнози робляться тільки щодо зміни стану навколишнього середовища. Хоча й вони в 99 випадках зі 100 не виправдовуються".

У Держінспекції з цивільної оборони і техногенної безпеки МНС запевнили, що Києву нічого не загрожує, оскільки він знаходиться в сейсмічно благополучній зоні.

Центральна частина України знаходиться під захистом Українського кристалічного щиту, який простягається з північного заходу на південний схід, приблизно на 1 000 км від ріки Горині (Кременецькі гори на Тернопільщині, Рівенська область) до Азовського моря.

Отже, у випадку чого, серйозних руйнувань чекати не варто. А в Управлінні з питань надзвичайних ситуацій мерії про що загрожуючі місту коливання земної кори навіть не чули (й не дивно - вони більше переймаються власними проблемами, зокрема дерибаном київської землі та комунальної нерухомсті, - прим."Аратти").

"Ні, ця інформація до нас не надходила. І перевірку будівель на стійкість до землетрусів ми не проводимо. Ці параметри повинні бути закладені ще при проектуванні будинків, - пояснив Віталій Пшеничний, начальник ГУ МНС. - Коли з'явиться пряма загроза, проведемо евакуацію населення".

"У випадку виникнення епіцентру землетрусу в районі Вранча, воно виллється в Києві в поштовхи потужністю 6 балів, - додає Кендзьор. - Будови відбудуться дрібними тріщинами. Інше питання: що буде з аварійними будинками? Тут сила землетрусу взагалі ні до чого, тому що такі будинку ризикують обвалитися і від вантажівки, що проїхала поруч... "

В останні 250 років землетруси в Києві були зафіксовані в 1790, 1793, 1802, 1829, 1838, 1908, 1940, 1977, 1986, 1990, 2004 роках. 27 жовтня 2004 місто "труснуло" на чотири бали, 30 травня 1990 року - на 5 балів.

"До недавнього часу Київ не входив до сейсмічно небезпечну зону, зараз ці норми переглянули. Стара забудова проводилася з розрахунком на 5 балів, такі поштовхи безпечні, до обвалення не приведуть. Нині ж будинки вище 25 поверхів (близько 80 метрів), їх у місті кілька, вважаються особливо небезпечними об'єктами, тому в них закладається великий запас стійкості. шестибальні поштовхи вони, безумовно, витримають, але можуть з'явитися тріщини в перегородках. Адже чим вищий будинок, тим більші коливання на верхніх поверхах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.