“Музей Івана Гончара” запрошує зустріти Весну

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.03.2010 03:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9566

13 березня 2010 р., о 18:30 у Національному центрі народної культури “Музей Івана Гончара” відбудеться обрядодійство «БЛАГОСЛОВИ, МАТИ, ВЕСНУ ЗАКЛИКАТИ»

Обряд зустрічі Весни належить до одного з найархаїчніших обрядів не тільки українців, а й більшості народів дохристиянських часів. Це й не дивно: зима досить важко позначалась на побуті людей, тож позбутись її хотілось якомога швидше.

Єдиного за сценарієм, та й за часом, обряду зустрічі Весни для всієї України не було. І весна приходила в різні регіони в різний час, і певна географічна, мовленнєва ізоляція і віддаленість окремих територій творила різну мелодичну, обрядову, текстову специфіку цього дійства.

У дійстві братимуть участь Козацький фольклорний гурт “Вольниця” при Всеукраїнській громадській організації “Звичаєва Громада Українських Козаків” та гурт “Соловейки” с. Мотижин Макарівського району Київщини. Обидва гурти плекають манеру вуличного виконання, як це і було властиво українському селу. Глядачеві пропонується збірний (за часом), тобто - одночасний варіант обряду закличок і зустрічі Весни на території Східного Поділля, до якого належить Надбузька Кіровоградщина, звідки родом керівник фольклорних колективів.

Насправді весь комплекс обрядодій: закликання Весни, звернення до птахів, заквітчування верби, утоплення чи спалення символів зимових духів, “розмови” з Весною, винесення “Крокового колеса”, проведення Насточки по містку, топтання вулиці і рясту, закопування каші (рослинне жертвоприношення землі) і т.д., і т.п. ніколи одночасно не проводився і в часі розносився на всю весну. Крім того, з часу християнізації Русі, кожна обрядодія приурочувалась уже до певних християнських свят, дивним чином зберігаючи при цьому весь язичницький колорит. До певної міри і самі веснянки належать кільком регіонам: більшою мірою – Східному Поділлю, зокрема с.Вільхова на Кіровоградщині, а ще – півдню Черкащини, сходу Вінничини, з якими межує це село, і, звичайно, Київщині, де діють названі колективи.

Дійство, що містить ряд сценічних умовностей, максимально наближено до вуличних умов, де кожен глядач знайде для себе чимало цікавого, пізнавального, повчального і по-доброму іронічного, інформує Інформаційна агенція Навколосвітнього Каравану «ІНТЕРКУЛЬТУРА».

Адреса Музею: Київ, вул. Івана Мазепи, 29.
Їхати: ст.м."Арсенальна", авт.№24, трол.№38 до кінцевої зупинки за Києво-Печерською лаврою.

Акредитація журналістів: (44) 353 35 70, (93) 035 65 07


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.