Толерастія на марші: у Росії пропонують заборонити вказувати в пресі національність підозрюваних у злочині

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.03.2010 15:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9572

Московська міська дума внесла до Громадської палати РФ на обговорення проект закону, яким забороняється вказувати в ЗМІ національність підозрюваних у скоєнні злочину.

У разі ухвалення закону подібні заголовки потраплять під заборону

Про це повідомила у своєму блозі головний редактор телеканалу “Russia Today” Маргарита Сімоньян. За її словами, в ході обговорення визначилися головні аргументи на користь і проти заборони.

Головний аргумент "за" - в тому, що цей прийом використовується для провокування конфліктів і ворожості щодо певних національностей.

Крім того, люди на такі деталі просто ображаються. "Нотатки на кшталт "скоєно зґвалтування 12-річної дівчинки, один з п'ятьох нападників виявився грузином" роками викликають обурення у громадах та діаспори. В діаспорі міркують так:" Чому ж вони не пишуть, хто були решта четверо? Спеціально хочуть знову грузинів (вірмен, молдаван, гірських євреїв ...) облити брудом! ", - пише Сімоньян. За її словами, такі думки виховують покоління неросійських громадян РФ, які відчувають щодо себе ворожість.

Крім того, на думку тих, хто обговорювали проект, національність в Росії на сьогодні за законом є добровільним поняттям, і ніхто не зобов'язаний навіть повідомляти про неї.

Однак є й аргументи проти введення заборони. Головний з них - заборона може обмежити свободу слова: "приймуть закон з благими цілями, а використовуватися він буде, щоб цькувати журналістів". Також багато з тих, що обговорювали проект, назвали цю ідею безглуздою, оскільки замість "грузини" або "азербайджанці" можна писати, наприклад, "брюнети" або "жителі півдня" - і суті це не змінить.

"Зневажливе ставлення до деяких етносів в нашому суспільстві так поширене, що вважається вже просто нормальним", - відзначає Сімоньян, додаючи, що цю проблему краще вирішувати добровільними зобов'язаннями журналістів. Подібно до того, коли в пресі негласно домовилися при висвітленні терактів не оголошувати інформацію, яка могла б допомогти терористам.

Від “Аратти”. Одна справа - некоректне висловлювання журналістів (як у проілюстрованому прикладі), інша - діяльність етнічних злочинних груп. Хоча, євреї вже давно добилися заборони на згадування "єврейська злочинність". Правда, від того злочинності менше не стало.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.