Дитяча смертність на Донеччині перевищує середній показник

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.03.2010 01:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9583

Смертність немовлят на Донеччині залишається високою. Про що повідомляє обласне управління статистики. Торік на 1000 народжених зафіксовано 11,9 смертельних випадків. У середньому ж по Україні цей показник складає 9,3.

Така тривожна статистика характерна для промислових регіонів України, зазначила в інтерв’ю «Німецькій хвилі» обласний педіатр Ірина Криштопіна. За словами фахівця, погана екологія та екологічно неякісна їжа, яку вживають жителі великих промислових міст, впливає на здоров’я майбутньої матері, і, як наслідок - високий рівень тяжко хворих або нежиттєздатних немовлят.

Заручники екології

За останні роки в області відбулися значні зміни в оснащенні пологових будинків новою апаратурою. Але, на жаль, все одно сучасного обладнання, як і необхідних дорогих ліків не вистачає, сказала в розмові з «Німецькою хвилею» обласний неонатолог Олена Алексєєва. Це, також впливає на показник смертності, підкреслила лікар.

Алексєєва додала, що виходжування маловагого малюка, наприклад, в США коштує до 5 тисяч доларів на добу. Україна ж не може собі дозолити цього. Лікар також звернула увагу на зростання в регіоні кількості малюків, які гинуть удома внаслідок нещасних випадків. Проте, це вже не медичний, а соціальний фактор, який найчастіше розцінюється як насильство в сім’ї.

За словами неонатолога, Донеччина в рейтингу смертності немовлят все ж не найгірша, і цей показник поступово зменшуються. «Сьогодні ми витрачаємо кошти, перш за все, на модернізацію великих регіональних пологових центрів», - сказала Алексєєва. На її думку, розпорошення грошей по маленьких медичних закладах недоцільно. Там немає кадрів, які могли б працювати на сучасному обладнанні, нема й такої кількості пологів, аби обладнання не простоювало, зазначила лікар.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.