Новий міністр жеків каже, що підвищувати тарифи не збирається

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 17.03.2010 11:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9595

Міністр з питань ЖКГ Олександр Попов вважає, що галузь в 2010 р. повинна вийти на нульовий рівень рентабельності і утримати зростання тарифів на комунальні послуги для населення.

Про це він заявив виданню "Комерсант-Україна".

"Річ у тому, що умови і об'єктивні передумови для значного зростання цін в країні створені. Це пов'язано з дуже високою ціною природного газу, який ми купуємо у "Газпрому". За даними НАК "Нафтогаз України", вона складає 320 дол. за 1000 куб. м на кордоні. А для підприємств теплової енергетики газ продається за ціною 110 дол. за 1000 куб. м. Таким чином, в середньому за рік ми повинні виділяти близько 15 млрд грн для компенсації цієї різниці", - сказав він.

За його словами, державі необхідно взяти на себе ці ризики і покривати різницю за рахунок субвенцій з держбюджету.

"У 2009 р. на ці цілі було закладено 2,5 млрд грн, але зараз в бюджеті немає навіть такої невеликої суми. Для галузі стратегічно важливим питанням є повернення до договірних стосунків з Росією, які дозволили б понизити закупівельну ціну хоч би до рівня минулого року, - до 220 дол. за 1000 куб. м. У будь-якому випадку швидкого способу вирішити цю проблему не існує: дефіцит бюджету величезний, тому знайти 7,5 млрд грн на II півріччя для погашення боргів складно", - зазначив він.

Від “Аратти”: ми дещо здивовані інформацію про те, що для побутових потреб нинішній уряд має намір використовувати дорогий імпортний газ.

Адже, судячи із урядової інформації, яка неодноразово була оприлюднена урядом Тимошенко, для комунальних потреб спрямовувався газ українського видобутку, ціна якого, на початок поточного року, становила $70 за тисячу кубометрів.

Газ, який закуповувався у Росії спрямовувався виключно для промислових потреб, при тому уряд, для низки галузей, зокрема хімічної промисловості, компенсував частину відпускної вартості, тим самим підтримуючи конкурентоздатність продукції.

Отже, ми сподіваємося, що новий міністр ще не зовсім у курсі. Бо у протилежному випадку, очевидно, що дешевий газ українського виробництва вже спрямовано на підтримку добробуту олігархів. За наш з вами рахунок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.