Опозиція формує уряд

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.03.2010 13:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9601

Прем’єр-міністром опозиційного уряду призначено народного депутата Сергія Соболєва (фракція БЮТ).

Про це повідомила прес-служба.

"Сергій Соболєв – це та людина, яка суміщає в собі високу професіональну діяльність і високий рівень моральності, має дві вищі освіти – юридичну та історичну - та вільно володіє англійською мовою. Це саме ті якості, які необхідні для опозиційного Прем’єр-міністра", - заявила сьогодні, представляючи Сергія Соболєва, лідер об’єднаної демократичної опозиції Юлія Тимошенко.

За словами лідера опозиції, Соболєв працював у парламенті першого, другого, четвертого та шостого скликань, а його основна робота в законодавчому органі спрямована на боротьбу з корупцією.

"За всю свою політичну діяльність ця людина ніколи не сповідувала подвійних стандартів", - додала Тимошенко.

Вона запропонувала своїй команді формувати опозиційний уряд за суто європейськими стандартами. "Це мусить бути європейський уряд, європейський стандарт, в якому міністерства - по функціям, а не галузям. Це дуже важливо", - пояснила Тимошенко.

Як наслідок, Тимошенко висунула пропозицію удосконалити структуру опозиційного уряду та скоротити кількість міністерств. "У нашому уряді буде суттєве зменшення кількості міністерств, це буде шістнадцять міністрів всього. І більше їх насправді не потрібно", - пояснила лідер опозиції.

Зі складу опозиційного уряду буде, зокрема, виключено міністерства ЖКГ, промисловості, транспорту і зв’язку, оскільки вони представляють галузі, а не функції. "У нас буде Міністерство економіки та інфраструктури, так, як це є в будь-якому сучасному європейському суспільстві. Я думаю, що це буде одна з візитних карток того опозиційного уряду, який ми створюємо", - зазначила Тимошенко.

Вона також запропонувала затвердити у складі опозиційного уряду чотири посади віце-прем'єр-міністрів. "Віце-прем'єрів в опозиційному уряді буде четверо. Це значно менше, ніж у нинішньому уряді Азарова. І така кількість є просто достатньою", - заявила лідер БЮТ, додавши, що вважає за доцільне поєднати посаду одного з віце-прем'єр-міністрів з посадою Міністра закордонних справ.

Отже, на посади віце-прем'єр-міністрів Тимошенко запропонувала обрати Володимира Стретовича (ХДС) і Юрія Кармазіна (Партія захисників Вітчизни). Віце-прем'єр-міністром - Міністром закордонних справ має стати Борис Тарасюк (НРУ), а Віце-прем'єр-міністром з гуманітарних питань – Олесь Доній ("Народна самооборона").

На посаду Міністра опозиційного Кабінету Міністрів претендує Роман Зварич, Міністерство регіональної політики та розвитку, яке, за пропозицією Тимошенко, має повністю поглинути міністерства житлово-комунального господарства і будівництва, як очікується, очолить Володимир Бондаренко.

На інші посади в опозиційному уряді за пропозицією Юлії Тимошенко претендують:

Міністерство економіки і інфраструктури (до якого буде включено Фонд держмайна), - Олександр Бондар;
Міністерство охорони здоров'я - Сергій Шевчук;
Міністерство освіти - Володимир Полохало;
Міністерство сільського господарства - Іван Кириленко;
Міністерство оборони - Микола Петрук;
Міністерство культури - Ігор Гринів;
Міністерство праці та соціальної політики - Андрій Павловський;
Міністерство енергетики - Олександр Гудима;
Міністерство сім'ї та молоді - Ольга Герасим'юк;
Міністерство спорту, туризму і Євро-2012 - Остап Семерак;
Міністерство внутрішніх справ - Геннадій Москаль;
Міністерство екології та природних ресурсів - посада міністра обговорюється;
Міністерство з питань надзвичайних ситуацій - Юрій Гримчак.

Усі кандидатури на посади в опозиційному уряді наразі обговорюються, і Тимошенко переконана, що ця нова опозиційна команда стане ефективним виконавчим органом об’єднаної демократичної опозиції.

У свою чергу, опозиційну діяльність у Верховній Раді здійснюватиме об’єднана парламентська опозиція, заяву про створення якої підписали вчора, 16 березня, керівники восьми парламентських сил.

"Ми об'єдналися заради однієї мети - це захист наших справжніх цінностей, захист незалежності нашої держави, захист нашої національної самоідентичності, культури, історії, мови, захист нашого європейського шляху. Це нас сьогодні консолідує", - заявила за підсумками підписання документу Тимошенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.