Знайдено Місяцехід-2, який зник 37 років тому

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.03.2010 14:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9602

Канадський вчений виявив на знімках Місяця радянський апарат Місяцехід-2, місцезнаходження якого на супутнику Землі не вдавалося встановити впродовж 37 років.

Про це повідомляє сайт Університету Західного Онтаріо. Професор Філ Стоок, що працює в цій установі, вивчив нові знімки Місяця, зроблені NASA, і карти з опублікованого ним у 2007 році довідника Міжнародний атлас досліджень Місяця. У результаті він виявив точне місце розташування доставленого на супутник Землі в 1973 році радянського місяцеходу Місяцехід-2 і його 37-кілометровий слід.

Стоок, як і багато вчених в усьому світі, відразу після публікації нових знімків NASA почав пошук слідів місяцеходу. Він зумів знайти знімок з апаратом серед тисяч нових фотографій поверхні супутника Землі.

"Нарешті ми побачили сліди місяцеходу, і тепер, знаючи історію його місії, ми можемо скласти детальне уявлення про його діяльність на Місяці. Тепер ми бачимо, де він вимірював магнітне поле, рухаючись назад і вперед по одному і тому ж шляху, щоб зібрати більше інформації", - заявив Стоок, додавши, що місяцехід випадково заїхав в маленький кратер і набрав ґрунту в свій радіатор, що викликало перегрів і стало причиною припинення роботи місяцеходу.

Сток також заявив, що його відкриття свідчить про необхідність внести зміни в опубліковані раніше російські карти.

Наступним проектом вченого має стати складання атласу з географії Марсу і його супутників.

Місяцехід-2 було доставлено на Місяць 16 січня 1973 року автоматичною станцією Місяць-21. Ця космічна експедиція була однією з найбільш вдалих в Місячній програмі СРСР.

Місяцехід-2 за 4 місяці роботи на Місяці пройшов шлях у 37 кілометрів, передав на Землю 86 панорам і понад 80 тисяч знімків місячної поверхні. Це було значно більше того обсягу роботи, яку за 2,5 року до нього, в 1970 році, зробив перший самохідний апарат Місяцехід-1. Офіційно робота була припинена 4 червня 1973 року.

Нагадаємо, 2 березня New Scientist з посиланням на NASA повідомив, що марсоходу Spirit, який застряг в піщаній пастці в квітні 2009 року, все-таки вдалося зрушити з місця на 34 сантиметри.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.