На Яндексі з’явилися панорами вулиць Києва

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.03.2010 19:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9618

Сьогодні, 18 березня, на Яндекс.Карти з’явилися панорами Києва. Всього Яндекс відзняв понад 800 кілометрів вулиць - це і центр, і спальні райони столиці України.

Яндекс запустив новий сервіс

Крім панорам Києва, на Яндекс.Картах є докладна схема міста з пошуком українською та російською мовами. Користувачі можуть знайти свій будинок на супутникових знімках і подивитися схеми автомобільних розв'язок. Доступний пошук організацій та карта заторів.

Київ став третім містом на Панорамах вулиць - у вересні 2009 року з'явилися панорами Москви, у лютому 2010 року - панорами Санкт-Петербурга. Зйомки Києва проходили восени - з 24 жовтня по 24 листопада 2009 року. Знімальних днів було всього 16 - решту часу перечікували погану погоду.

Всього для панорам Києва відзняли 844 км вулиць - це 166 868 фотографій, з яких вийшло 41 717 кругових панорам. На панорамах є всі більш-менш великі вулиці міста, по яких можна проїхати на автомобілі - включаючи вулиці на околицях міста і навіть деякі двори.

Зйомка проводилася у всіх районах Києва - і в центрі, і в спальних районах. Крім київських вулиць, були повністю зняті територія ВДНГ та Музею архітектури та побуту в Пирогово.

У Яндекс.Україна також розповіли, що собою являє процес створення панорам. Спочатку проводилася зйомка вулиць - машина на низькій швидкості рухалася за маршрутом, і через кожні 20-30 метрів чотири фотокамери одночасно робили знімки.

Після закінчення зйомки з отриманих фотографій автоматично збиралися панорами. Щоб завантаження панорам для користувача було максимально швидким, завантажувалася не вся панорама цілком, а лише видимий фрагмент. Для цього панорами розрізали на невеликі квадрати - тайли. Розмір одного тайла - 256 на 256 пікселів.

Оскільки вихідні фотографії дуже високої якості, то для того, щоб користувач міг розгледіти панораму в деталях, треба ввести три рівні детальності. Можна наблизити зображення, і тоді підвантажуються тайли наступного рівня. Для кожного рівня створюється власний набір тайлів, відзначили в компанії.

Крім того, щоб у панорамах було простіше орієнтуватися, на них підписані вулиці, станції метро і розставлені таблички з номерами будинків. За інформацією координат центру панорами і напрямом огляду автоматично визначаються об'єкти, що перебувають у полі зору, і відзначаються на панорамах.

У повідомленні говориться, що для того щоб показати на панорамах найдовшу вулицю міста - Броварський проспект (13,4 км) - знадобилося 745 панорам, а для того щоб пройти на Панорамах вулиць весь Хрещатик, потрібно зробити 60 кліків.

"Панорами Києва знімалися під час епідемії грипу та підготовки до президентських виборів. Тому на панорамах раз у раз трапляються люди в марлевих пов'язках і білборди з передвиборчою агітацією", - повідомили в Яндекс.Україна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.