Хати в Пирогові підпалили, щоб приховати викрадення унікальних скринь?

Автор/джерело -  © «Музейний портал України»



Дата публiкацiї - 19.09.2006 12:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=963

15 вересня в Музеї народної архітектури і побуту НАН України (в Пирогові) сталася пожежа. Згоріла унікальна гуцульська хата в експозиції „Карпати” та два господарських приміщення.

Пожежники, які працювали на місці займання, не виключають версію навмисного підпалу пам’яток. Остання пожежа сталася в Пирогові два тижні тому, коли під час проведення осіннього етнографічного ярмарку загорілося приміщення сільського магазину. Тоді так само висували версію навмисного підпалу.

Цього разу ситуація може бути ще більш заплутаною. Як повідомили „Музейному порталу” співробітники музею, що попросили не називати їхніх імен, у хаті, що згоріла, знаходилася колекція з понад 20 (називають цифри 24 і 26) унікальних дерев’яних різьблених скринь 18-19 століття. Цю колекцію для музею придбав меценат за 99 тис. грн. На це зібрання скринь колекціонери влаштовували справжнє полювання, адже вони могли стати "перлиною" будь-якої колекції.

Кілька тижнів тому співробітники, які відповідали за збереження скринь, помітили, що у хаті, де знаходилися ці шедеври народного мистецтва, викручені довжелезні залізні кріплення, і двері тільки прикриті. Для того, щоб зірвати ці кріплення, необхідно докласти неабияких зусиль, отже, випадкове зникнення відкидається.

Оскільки експозиція „Карпати” знаходиться далеко від центральної частини музею і неподалік від лісу, не можна виключати, щоб зловмисники готували викрадення експонатів. Підтвердити чи спростувати цю версію можна буде, підрахувавши кількість залізних обручів, якими були оковані деякі скрині.

Втім, у будь якому випадку, втрата скринь буде страшною для музею, адже таких експонатів в Україні збереглися одиниці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.