Лавринович знайшов незаконні нормативні акти попередників

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.03.2010 15:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9630

Впродовж 2009 року практично кожен восьмий нормативно-правовий акт застосовувся в Україні без державної реєстрації, а отже незаконно.

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, такі дані виявлено за результатами перевірок, проведених Міністерством юстиції щодо додержання суб‘єктами нормотворення законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

За словами Міністра юстиції, показник нормативно-правових актів, які впродовж 2009 року не подавалися суб‘єктами нормотворення на державну реєстрацію до органів юстиції та незаконно направлялися на виконання без державної реєстрації, склав 12 відсотків.

Опозиція не забарилася з відповіддю міністрові і уточнила, що саме скасував Лавринович.

Офіційний уряд наразі не може визначитися, що в його діяльності важливіше - скасувати рішення попереднього уряду Юлії Тимошенко, призначити на посади дітей відомих спікерів Партії регіонів або зайнятися першочерговою урядовою справою - розробити та внести на затвердження Верховної Ради програму своєї діяльності, що, до речі, потрібно зробити не пізніше, ніж у тридцятиденний термін після вступу в повноваження, тобто до 10 квітня, заявила прес-служба опозиційного уряіду.

У той же час, схоже, увагу нового Кабінету Міністрів поки сконцентровано на скасуванні рішень уряду Юлії Тимошенко. На цей раз така доля спіткала рішення про підпорядкування поліграфічного комбінату "Україна" Кабінету Міністрів і надання йому статусу казенного підприємства.

Як відомо, відповідно до національного законодавства, така форма підприємства закриває всі шляхи для його подальшої приватизації, оскільки казенне підприємство є юридичною особою, створеною державою як єдиним засновником. Майно юридичної особи цього виду належить не самій особі, а засновнику, тобто державі. Отже розпорядження основними фондами казенного підприємства можливо лише з дозволу органу, уповноваженого управляти відповідним державним майном.

У зв'язку з цим не можна не нагадати історію питання. У січні, коли на поліграфкомбінаті почали виготовляти виборчі бюлетені для голосування в другому турі президентських виборів, підприємство намагалися захопити бойовики "регіоналів".

"На режимне підприємство увірвалося більше сотні озброєних людей, бандформування з димовими шашками, зі спеціальними брандспойтами з окропом, гумовими кулями, спеціальним зброєю і почали - на чолі з Партією регіонів - викидати повноцінного директора поліграфкомбінату. Коли прийшла міліція і захистила керівництво, працюючих людей, режимний об'єкт, тоді приїхав прокурор, представник Генеральної прокуратури. Я була переконана, що буде арештована банда, що вона буде взята під варту і буде розміщена в спеціальних приміщеннях для ізоляції з подальшим порушенням кримінальних справ. Що зробив прокурор? Він порушив кримінальну справу проти міліції", - розповідала Юлія Тимошенко про події навколо комбінату.

У відповідь на "бойові дії" Партії регіонів уряд Юлії Тимошенко був змушений включити поліграфкомбінат до переліку об'єктів, що охороняються внутрішніми військами, для забезпечення повного порядку і контролю за виготовленням виборчих бюлетенів.

Одночасно з виготовленням виборчих бюлетенів було заблоковано і виготовлення закордонних паспортів. Монопольне право на це мала компанія ЄДАПС, підконтрольна депутату фракції Партії регіонів Василю Грицаку.

Юрій Луценко, який на той час обіймав посаду Міністра внутрішніх справ України, саме цим пояснив захоплення підприємства. "Справа в тому, що поліграфкомбінат "Україна", зокрема, виготовляє паспорти та інші документи суворої звітності для державних потреб. Як відомо, народний депутат України Василь Грицак, який є близьким до консорціуму ЄДАПС, відмовився друкувати паспорти в січні, в результаті чого 60 тисяч громадян заплатили гроші, але не можуть отримати паспорт, оскільки ЄДАПС, фактично використовуючи своє монопольне право і вплив на колишнього директора поліграфічного комбінату "Україна", відмовляється виконувати свої зобов'язання без попередньої оплати", - пояснив тоді Луценко.

Іншими словами, колишнє керівництво державного підприємства, формально в той час підпорядковуючись Міністерству фінансів, в комерційному питанні виступило на боці керівництва консорціуму ЄДАПС, а не уряду. У зв'язку з цим уряд тоді і замінив керівництво поліграфкомбінату "Україна".

"Все це наштовхує на думку, що, контролюючи керівництво поліграфкомбінату "Україна", представники фракції Партії регіонів так активно діють, не тільки захищаючи свої комерційні інтереси, але, можливо, і захищаючи злочин, який вони могли зробити під час першого туру", - не виключив тоді керівник центрального виборчого штабу Юлії Тимошенко Олександр Турчинов.

Це показово, що найбільш резонансні рішення уряду Юлії Тимошенко зараз переглядаються в такому терміновому порядку. Дії Кабінету Міністрів Миколи Азарова хоча й хаотичні, але спрямовані на захист, в першу чергу, комерційних, особистих, а не державних інтересів. Далі буде?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.