Наступного тижня урядовці почнуть здавати українську ГТС?

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 19.03.2010 15:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9631

Україна купує російський газ за невиправдано високою ціною.

Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив сьогодні у Донецьку, повідомляє управління у зв'язках зі ЗМІ секретаріату уряду.

"Наступного тижня українська делегація буде в Москві. Наше завдання - переглянути невигідний для України газовий контракт", - заявив глава уряду.

Крім того, за словами Азарова, проблемою є висока енергозатратність країни. "Перед нами стоїть завдання скорочення витрат і усунення розкрадань у системі розподілу газу", - підкреслив прем'єр-мініст.

Він також відзначив низький рівень платежів за газ в Україні.

"Ці три елементи в комплексі, якщо ми їх розв'яжемо, дадуть уряду можливість подивитися на ціноутворення, насамперед, з погляду покупця й платоспроможності людей", - сказав він.

Азаров повідомив, що Кабінет міністрів України доручив Міністерству економіки, Міністерству фінансів і Міністерству палива та енергетики найближчим часом розглянути можливість диференційованого підходу до ціноутворення на газ, зокрема, для населення.

Глава уряду відзначив, що рішення з цього питання Кабмін ухвалить уже протягом найближчих одного-двох місяців.

Азаров також повідомив, що уряд доручив Міністерству палива та енергетики України вже найближчим часом вийти на систему розрахунків за російський газ без залучення бюджетних коштів.

"Перед міністром поставлене завдання: уже в березні звести до мінімуму бюджетні витрати на платежі за газ, тоді як раніше газ майже повністю сплачувався з бюджету. А вже в найближчі місяці необхідно вийти на платежі за газ без використання бюджету", - заявив глава уряду.

За спожитий у квітні 2010 р. природний газ НАК "Нафтогаз України" розраховуватиметься з Російською Федерацією винятково власними коштами, без залучення фінансових ресурсів із державного бюджету, заявив Азаров.

Голова уряду зазначив, що частка централізованого бюджету в розрахунках України за газ буде зведена до мінімуму.

"Дано доручення, щоб вже в березні на газ витрачалася мінімальна сума державних коштів, максимум 10% від загального обсягу. Вже в квітні НАК "Нафтогаз України" самостійно буде розраховуватись за газ", - наголосив Азаров.

Від “Аратти”: як відомо, найбільші споживачі імпортного газу - підприємства, які належать цілком конкретним особам, що давно увійшли до клубу мільярдерів.

Власне кажучи, питання енергозбереження - це виключно їхня технологічна проблема, яка, зрозуміло, потребує модернізації виробництв.

Можемо зазначити, що, наприклад, у ФРН є і потужна металургія, і хімічна промисловість, і газ з Росії для них постачається ще дорожчим, ніж в Україну. Проте, ми не зустрічали висловлювань канцлера Ангели Меркель про те, що треба, наприклад, поступитися певною частиною інтересів Німеччини, або стратегіччного майна, аби виклянчити у Москви цінове послаблення для далеко не бідних співгромадян.

Отже, як на наш хлопський розум, заважаючи на те, що Азаров заходися робити Укроаїну для людей, було б більш справедливим, аби очільник уряду вказав, наприклад, однопартійцю Ринату Ахметову, на нагальну необхідність реконструкції його підприємств.

Однак, те що ми бачимо - говорить протилежне: люди в Україні - виключно мільядрери, а не ми з вами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.